Bergens-bedriften Cogen vokser seg stor i Spania på levering av nøkkelferdige kraftvarmeverk med høy energieffektivitet.,Cogen ASA, med hovedkontor i Rådal, Bergen passerte 200 millioner kroner i omsetning i fjor, skriver Bergens Tidende.

På tre år er omsetningen firedoblet.
– Vi håper på en dobling i løpet av de nærmeste årene, sier administrerende direktør Lars Egil Økland, til avisen. Selskapet hadde i fjor et overskudd på 40 millioner kroner.

Økt energieffektivitet

Cogen gjør suksess med
nøkkelferdige kraftvarmeverk
Foto: Cogen

Cogen leverer nøkkelferdige kraftvarmeverk basert på gass til større bedrifter i Spania.

– Vi går til en fabrikkunde og tilbyr oss å dimensjonere et anlegg etter varme- og strømbehov. Kundene garanteres en årlig reduksjon i energikostnadene på mellom 20 og 60 prosent, forklarer Økland.

Årsaken til denne konkurransedyktige energiprisen er utnyttelsesgraden, dvs forholdet mellom tilført energi og avgitt energi. Opp til 90 prosent av energien fra gassen kommer i bruk, fordi spillvarmen også brukes.

Cogen står for driften av anleggene. Strømmen som anleggene produserer selges dels til bedriften, og dels på det åpne markedet. I tillegg mottar bedriften overskuddsvarmen fra gassturbinen.

Selskapet har installert anlegg som tilsvarer en energi på 40 megawatt, og håper å komme opp mot 100 megawatt, ifølge Bergens Tidende.

Forrige artikkelNei-siden taper terreng
Neste artikkelOljeprisen stiger før Solanas møter i Iran

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR