2000 må gå når Chevron selger en del av nedstrømsoperasjonen sin for å stase på mer utvinning. Nå søker de kjøper til Pembroke raffineriet i Storbritannia.

Den amerikanske oljegiganten forventer en produksjonsøkning på en prosent frem mot 2014, og opptil fem prosent økning i årene som følger. Dette er hovedsakelig satsingen på felt i Australia som skal stå for økningen. For å få dette til må derimot mindre lønnsomme operasjoner delvis kuttes ut.

– Gode og konkurransedyktige raffinerier vil klare seg, men svakere raffinerier er de som ligger under mest press, og er dermed mer sårbare, forteller Mike Worth i Chevrons globale nedstrømsvirksomhet til Reuters.

De 2000 som må gå som følge av nedstrømsreduksjonen tilsvarer nesten tolv prosent av det totale antallet ansatte innefor denne delen av selskapet. Det er blant annet Pembroke raffineriet i Wales som lagges ut for salg, samt flere andeler i smøreolje, flybensin og bensin på de karibiske øyer.

Reduserer kraftig
Chevron tilføyde at selskapet ønsker å redusere nedstrømsaktiviteten, dette betyr at nevnte aktivitet bare vil foregå i 40 land, mot 93 som var status i begynnelsen av 2009. Antallet bensinstasjoner skal også reduseres fra 3.200 til 1.900.

Selv om det nå skal satses mer på utvinning enn raffinering betyr ikke det at Chevron dropper nedstrøms fullstendig.

– Våre raffinerier er konkurransedyktige. Det som har vært utfordringen har vært vanskelige forhold i industrien, forteller Worth til Reuters.

Det er gassprosjektene utenfor kysten av Vest-Asutralia som kommer til å prege oppstrømaktiviteten for selskapet fremover. Gorgon skal starte produksjon i 2014, og Wheatstone som startes opp i 2016. Det er planlagt at selskapet skal godkjenne ytterligere 25 utvinningsprosjekter til en total kostnad på omkring en milliard dollar, nesten seks milliarder norske kroner.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR