Det Nordnorske Oljeselskap har lenge sittet på gjerdet og ventet på muligheter for å etablere seg på norsk sokkel. Nå, i nedgangstider, ser selskapet igjen muligheter for at et nytt norsk oljeselskap kan etablere seg på sokkelen.

Tilbake i 2005 skulle Stortinget behandle forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdet utenfor Lofoten, og mange hadde tro på at det snarlig ville åpnes opp for leting i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det Nordnorske Oljeselskap startet opp i 2006 med det som bakteppe, og hadde planer om å etablere seg som et nordnorsk oljeselskap med kjernevirksomhet rundt Lofoten og Vesterålen.
Som de fleste har fått med seg, ble det aldri åpnet for leting i områdene den gang, og selskapet har siden stått på sidelinjen og ventet på nye muligheter.

Nedgangstider gir nye muligheter
Nå, i nedgangstider, har det igjen åpnet seg muligheter for at Det Nordnorske Oljeselskap kan etablere seg.

-Når vi startet, var ideen at vi skulle være et oljeselskap på norsk sokkel med tilhørighet til Nord-Norge. Da var det i første rekke Lofoten, Vesterålen og Senja vi ønsket å satse på. Da vi innså at vi var for tidlig ute her, så vi mot Barentshavet og Russland, og vi hadde en avtale på plass om et oppkjøp på russisk side. Så traff finanskrisen oss i september-08, og prosjektet ble lagt på is, sier Daglig leder i Det Nordnorske Oljeselskap, Odd. S Olsen til petro.no.

Nå, snart 10 år etter ser selskapet igjen muligheten for å etablere seg. Denne gangen under litt andre forutsetninger.

– I dag er vi i første rekke ute etter å etablere oss på norsk sokkel gjennom oppkjøp i allerede produserende felt. Selv om drømmen om et oljeselskap med kjernevirksomhet i Nord-Norge fortsatt lever, ser vi nå på hele sokkelen som aktuelt nedslagsfelt.

På spørsmål fra petro.no om dagens markedssituasjon, med flere selskap som selger sine eierandeler på sokkelen, skremmer selskapet fra å satse i Norge, mener Olsen at det heller er motsatt.

-Dagens marked gjør at det åpner seg mange muligheter for nye selskap å etablere seg. Det kreves mindre overhead-kostnader i dag, sammenlignet med bare for noen år siden. I tillegg er det, som du sier, flere selskap som aktivt jobber for å selge sine eierandeler i allerede produserende felt, noe som gjør eventuelle prospekt mindre risikoutsatte enn hva satsing på nye områder ville gjort.

Les også: Wintershall selger Yme-andel til Okea

Les også: Dong bekrefter olje- og gass-exit

Håper å være i operasjonell drift innen 6 måneder
På spørsmål om når selskapet ser for seg å være i operasjon, svarer Olsen at det er umulig å svare på, men at de jobber mot å etablere seg på norsk sokkel innen et halvt års tid.

-Vi har avtale med et internasjonalt investeringsselskap, og så fort vi finner et prospekt alle parter er fornøyd med, skal det ikke ta lang tid før vi er i gang. Vi har som mål å etablere oss i løpet av de neste 6 månedene, men viktigere enn tidsrammen er hvilke(t) prosjekt vi lander på, avslutter Olsen.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Forrige artikkelUtslipp fra landbasert industri går nedover
Neste artikkelFlere oljerigger i drift

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR