Det er en grunn til at Ståle Kyllingstad smiler.

Gjennom sitt IKM, har han fingeren på pulsen av norsk leverandørindustri og aktivitet og selskaper i stort sett alle segmenter av bransjen. Og etter noen magre år, mener Kyllingstad nå å se at oppturen er i gang.

– Det ser bra ut. Det ser veldig bra ut. Jeg har tidligere sagt at oppturen vil starte i april. Nå ser jeg at jeg tok feil. Den starter i mars. Vi har den beste ordreinngangen på over to år. Nivået er ikke tilbake der det var, men det er til å leve godt med, sier Kyllingstad.

– Hva er forskjellen på IKM før og etter den krisen vi har vært gjennom?
– Vi er et sunnere selskap med færre ansatte. Vi har kuttet ut en del mekanisk produksjon og noen lokaliteter. På topp sysselsatte vi rundt 3000 personer. Nå er vi rundt 2000. I inneværende år vil jeg anta at IKM totalt vil vokse med rundt 50 medarbeidere.

– Vi har jobbet for å få til konsolideringer – å slå noen av våre selskaper sammen med konkurrenter for å ta ned leverandørkapasiteten. Det er tross alt bedre å eie 40 prosent i en bedrift som går bra enn å eie 100 prosent i en bedrift som går dårlig. Dette har vært vanskelig å få til, men de siste månedene ser vi at også dette har endret seg. Mange har nok ventet lengst mulig og håpet at nedturen ville gå over, men faktum er at vi aldri kommer til å komme tilbake dit vi var.

– Noen IKM-selskaper du vil trekke frem som du har spesielt tro på i årene fremover?
– IKM Testing, som er en del av navet i konsernet, IKM Laboratorium,  IKM Subsea, IKM Ocean Design, IKM Kran & Løfteteknikk, IKM Technologies og IKM Cleandrill. Dette er alle selskaper som er drevet av spesialkompetanse, teknologi og utstyr. Og det er nøkkelen for norsk leverandørindustri. Vi må spesialisere oss og være bedre enn konkurrentene våre i nisjene. Vi kan ikke gjøre det samme som alle andre. Da taper vi på pris.

– Du kritiserte Statoil og de andre oljeselskapene da flere utbyggingskontrakter ble satt til Asia vinteren 2012-2013. Har dette endret måten du tenker på?
– Først og fremst; historien har vist at Asia-tildelingene var feil. Prosjekter som Martin Linge og Aasta Hansteen ble for kompliserte. Men på enklere konstruksjoner vil vi aldri noensinne kunne konkurrere igjen. Derfor må vi fortsette å utvikle utstyr, teknologi og kompetanse som selskapene trenger og som driver industrien videre.

Vil ikke inn i V&M
IKM Operations har fått kontrakter verdt rundt 400 millioner kroner for vedlikeholdstjenester på Martin Linge-plattformen. Men Kyllingstad har ingen ambisjoner om å utfordre de tradisjonelle aktørene innen vedlikehold og modifikasjoner.

– Vi ønsker ikke å bevege oss inn i tradisjonell V&M. Det er bare å sjekke tallene til de som driver i denne delen av bransjen, så skjønner du hvorfor. De tjener ikke penger, og da er det heller ikke interessant å satse på.

Er og blir norsk
Som et privat og norskeid konsern, er IKM et unntak. De fleste store leverandørene i Norge er enten børsnotert eller del av et større internasjonale konsern.

Men som Kyllingstad selv sier: «Jeg liker å eie.»

– Litt sirkulasjon skal det være. Vi har vel kjøpt selskaper hvert år siden 1994, og noen kvitter vi oss også med. Men kjernen i IKM skal alltid være norsk. Så får vi heller gå ut i verden med de selskapene vi har.

Forrige artikkelLønnsoppgjøret LO-NHO er ferdigforhandlet
Neste artikkelInngår enda en avtale for Deepsea Bergen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR