Royal Dutch Shell betaler 100 millioner kroner i erstatning til pårørende som ble henrettet av militære i Nigeria på 90-tallet, selv om Shell fortsatt nekter for å ha hatt noe med henrettelsene å gjøre.

STOR MOTSTAND: Motstanden mot oljeutvinning
i Niger-deltaet nær Port Harcourt har vært stor.

Shell var stevnet for en domstol på Manhattan for beskyldninger om brudd på menneskerettighetene. I 1995 ble forfatteren Ken Saro-Wiwa og åtte andre som demonstrerte mot miljøødeleggelser i Ogoni-folkets tradisjonelle områder i Niger-deltaet henrettet av de militære myndighetene i Nigeria. Shell har blitt beskyldt for å støtte militærregimet i deres overtramp mot Saro-Wiwa og hans meddemonstranter.

I forbindelse med det utenomrettslige oppgjøret vil ikke Shell formelt verken innrømme eller avkrefte at de hadde noe med henrettelsene å gjøre, men i en pressemelding som ble sendt ut i dag, fastholder Shell at de ikke hadde noe med voldsomhetene.

– Shell har alltid holdt fast ved at disse anklagene er urettmessige, og vi er forberedt på å gå til retten for å få renvasket vårt navn. Vi tror dog at det riktige fokuset nå er å se mot framtiden for Ogoni-folket, og dette er viktig for å sikre fred og stabilitet i regionen, sier Malcolm Brinded, Shells direktør for leting og produksjon.

– Denne gesten er også en bekreftelse på at vi, selv om vi ikke har hatt noe med voldsomhetene som utspant seg, ser lidelsene som har blitt påført Ogoni-folket, fortsetter han.

I pressemeldingen skriver Shell at pengene vil inngå i et fond som skal støtte lokale initiativ knyttet til utdanning, jordbruk, leseferdigheter hos voksne og utvikling av småskala næringsvirksomhet.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR