Bare et halvår etter at Shell trakk seg ut av oljeleting utenfor Alaska, trekker de seg nå også fra petroleumsleting i norsk Arktis. Årsaken er blant annet lav oljepris.

– Dette viser det vi har sagt hele tiden: Arktis er for dyrt og for risikabelt. Det er helt naturlig at det er her Shell trekker seg ut først når oljeprisen er lav, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han er glad for at oljegiganten nå forlater planene om å bore i Norges arktiske strøk.

– Det den norske staten legger opp til er galskap. Shell har tydeligvis stukket fingeren i jorda og innsett at dette eventyret ikke kommer til å gå i oppfyllelse. Det burde staten også gjøre, sier Hauge.

Les også: Her er den 23. konsesjonsrunden

Han har nemlig ingen tro på at Barentshavet blir Norges nye oljeeventyr.

– Barentshavet har verdens dyreste olje og gass. Regjeringen tar en enorm risiko ved å satse astronomiske summer i Barentshavet. Dette er sårbare områder med vanskelige værforhold, som mangler infrastruktur og beredskap. Dette kan bli en veldig kostbar gambling for Norge, sier Hauge.

Bellona har regnet ut at det vil koste staten ca 200 milliarder kroner å drive leteboring i de utlyste blokkene i Barentshavet. Dette fordi staten dekker 78 prosent av oljeselskapenes kostnader i letefasen.

Likevel vil Shell altså prioritere «aktiviteter som kan gi inntekter tidligere enn det et funn i Barentshavet kunne gitt», ifølge pressemeldingen.

– En utbygging i Barentshavet vil ta minst 10-15 år, så det hjelper ikke på den arbeidsledigheten vi ser i Norge nå. Man kan komme ganske langt i omstillingen av Norge for 200 milliarder, men regjeringen velger i stedet å satse alt på ett kort. Shells beslutning i dag viser hvor det kan føre oss hen, sier Hauge.

Les også: Jubler for 23. runde

Forrige artikkelYtterligere 500 ansatte i Aibel må gå
Neste artikkelOljeprisen under 38 dollar fatet

1 kommentar

  1. Når Hauge sammenligner havområdene nord for Alaska med områder rett utenfor Finnmark,så viser det jo bare at det er han som er ‘på jordet’, og ikke den Norske regjering! Handlemåten til Shell må ses i sammenheng med oppkjøpet av BG,og annonserte nedsalg i.f.m. dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR