Norske Shell vurderer å selge seg ned i pengemaskinen Statfjord. Pengene vil selskapet bruke på leting og utbygging i Norskehavet.

Shell solgte seg rett før jul ned i BPs Valhall-felt, og nå kommer muligens også selskapets andel i Statfjord for salg. Selskapet avviser at nedsalgene er en strategi for å trappe ned aktiviteten i Norge.

VURDERER å SELGE STATFJORD: Vil bruke penger
på leting og utbygging. (Foto: STATFJORD)

– Det som skjedde med Valhall er en helt normal prosess for alle selskap som kontinuerlig vurderer sine porteføljer. Vi gjorde en byttehandel med Hess der vi fikk styrket oss i Gabon og på britisk sokkel. Slike bytter er nok mer vanlige andre steder enn på norsk sokkel, sier David Loughman, administrerende direktør i Norske Shell til Stavanger Aftenblad .

Han forteller at årsaken til at selskapet nå vurderer å selge seg ned i Statfjord, er fordi selskapet heller vil satse på nye lete- og utbyggingsprosjekter enn prosjekter for økt utbygging. Lete- og utbyggingsprosjektene kan komme både i Norge og internasjonalt, men Loughman nevner spesielt det mye omtalte Gro-funnet selskapet har gjort i Vøringsbassenget, langt vest i Norskehavet.

– Shell har mange spennende oppgaver i Norskehavet som operatør av Gro-feltet, Dalsnuten-prospektet og Onyx-funnet. For ikke å snakke om forberedelsene til å søke i 21. runde. Hva som skjer på Statfjord, er uansett avhengig av hvilken pris eventuelle kjøpere vil gi for vår andel der, sier Loughman til Aftenbladet.

Han avviser at grunnen til nedsalget i Valhall og Statfjord er at selskapet vil ha kompensasjon for nedjusteringen av ressursene i Ormen Lange, og tror at den neste brønnen på Gro, som etter planen skal bores i mai med «Aker Barents», neppe vil bli den siste.

– Selv om jeg er optimist, tror jeg heller ikke to brønner er nok til å avgjøre størrelsen på et felt som dekker et så stort areal som Gro. Men den kommende boringen blir spennende for både oss og Norge, sier David Loughman.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR