Siden 2014 er det bygget sju nye plattformer for norsk sokkel. Apply Sørco har sikret seg vedlikeholdskontraktene på fem av disse. 

I tur og orden har selskapet fått kontrakter for vedlikehold og modifikasjoner på Gudrun, Goliat, Valemon, Edvard Grieg og Gina Krog. 

De eneste som har gått til konkurrentene er Aasta Hansteen og Martin Linge. Førstnevnte ble tildelt Aibel, mens Total valgte å gi en kontrakt for vedlikehold, inspeksjon og engineering til IKM Operations på Martin Linge. 

Men en uttelling på over 70 prosent er slett ikke ille i et sulteforet leverandørmarked. 

Karsten-Gudmundset04webHva er hemmeligheten? 

– Det er nok en kombinasjon av flere ting. Vi leverer gode HMS-resultateter, og det jobbes godt med forbedringsarbeid og effektivisering i hele organisasjonen. Det gjør at vi blir konkurransedyktig, sier adm. dir. Karsten Gudmundset i Apply Sørco til petro.no

V&M-debut i 2010
Apply Sørco fikk sin første rammeavtale for vedlikehold og modifikasjon av Statoil tilbake i 2010. Siden dengang har det bare blitt mer og mer. Både flere installasjoner for Statoil og nye plattformer for Eni og Lundin. 

Gudmundset mener at den relativt korte historikken i markedet har vært en konkurransefordel. 

– Vi kommer inn uten ryggsekk, ser på oppdragene og utfordringene med nye øyne og har bygget opp en fleksibel organisasjon. Samtidig evner vi å tenke nytt og finne smarte løsninger. Vi har for eksempel utviklet nye arbeidsmetoder og ny organisering som gir store tidsbesparelser på brønnoppkoblinger, sier han. 

Mulig å tjene penger?
EYs ferske oljeserviceanalyse viser at V&M-selskapene er hardt rammet av krisen og de fleste leverer resultater ned mot eller under null. 

– Er det mulig å tjene penger med de nye avtalene?
– Det er absolutt mulig. Krevende, men mulig. For vår del ser vi at det går bedre og bedre. Vi liker at kundene er krevende, for da må vi være kreative. Et av virkemidlene er også at vi må gi våre ansatte, både ingeniørene og fagarbeiderne, mer kompetanse slik at de mestrer flere typer oppgaver og nye måter å jobbe på.

– Tjener dere penger nå?
– 2016 vil gi røde tall på bunnlinja på grunn av kostnader med restrukturering og nedskalering. Men i 2017 budsjetterer vi med positive tall, og det er et realistisk mål. Vi ser klare tegn på noe aktivitetsøkning og håper at dette også gir oss mulighet til å hente inn de siste av våre ansatte som er ute i permisjon. 

– Hva blir de viktigste anbudene for Apply Sørco i år?
– Det kommer en del modifikasjonsoppdrag av ulik størrelse for Statoil. Og så kommer Shell med ny anbudsrunde for vedlikehold på Draugen og Ormen Lange. Der vil vi definitivt være med å kjempe. 


ANNONSE: Modifikasjonskonferansen 2017
Petro.no er samarbeidspartner på Modifikasjonskonferansen i Stavanger 15.-16. mars. Nærmere 400 toppsjefer og deltakere fra vedlikeholds- og modifikasjonsbransjen er ventet å delta. Les mer om programmet og se deltakerliste på www.modifikasjonskonferansen.no.

Forrige artikkelDenne utvidelsen gir 50-60 milliarder i ekstrainntekter
Neste artikkelNytt oljefunn i Barentshavet – opptil 100 millioner fat

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR