Robert Dudley har gått av som sjef for TNK-BP. Dermed er en langvarig strid mellom BP og russiske Alfa Access Renova avsluttet., Av: Torstein Schjølberg

– Jeg slutter etter fem utfordrende og svært tilfredsstillende år i TNK-BP som er et unikt og framgangsrikt stort russisk oljeselskap, erklærte Dudley da han meddelte sin avgang.

BP og partnerne har blitt enig at Denis Morozov, tidligere sjef for Norilsk Nickel skal overta jobben som konsernsjef.

TNK-BP er et joint-venture mellom britiske BP og russiske Alfa Access Renova (AAR). Robert Dudley har vært konsernsjef siden 2003, med milliardæren Mikhail Friedman som styreleder.

I juli i år forlot Dudley Russland, og planla ifølge BBC å styre TNK-BP fra utlandet. Bakgrunnen var at Dudley ikke hadde fått fornyet visumet sitt fordi myndighetene mente han ikke hadde en gyldig arbeidskontrakt, noe som ble blankt avvist av Dudley.

AAR hevdet på sin side at Dudleys kontrakt gikk ut i desember året før, og at BP måtte nominere en ny og uavhengig konsernsjef som kunne være stasjonert i Moskva og lede selskapet til det beste for alle aksjonærene.
– Det er tåpelig å tro at selskapet kan ledes med fjernkontroll fra London, sa Friedman til BBC etter at Dudley hadde forlatt landet.

BPs toppledelse mente ifølge DN.no at selskapet var utsatt for en mobbekampanje, og at den russiske staten hadde blitt manipulert i striden rundt TNK-BP. Selskapet har det siste året vært utsatt for søksmål og beskyldninger om industrispionasje. BP mente AAR prøvde å tilrane seg kontroll over selskapet, noe AAR fant som fornærmende beskyldninger.

Mikhail Friedman er samme mann som Telenor har vært i strid med i forbindelse med eierskapet i det russiske mobilselskapet Vimpelcom, en konflikt som har blusset opp flere ganger de siste årene.

Forrige artikkelFinanskrisen rammer Kina hardt
Neste artikkelKvassheim: Alvorlig rolleblanding i OED

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR