Halliburton er klar med MWD/LWD-løsning for Totals HT/HP-felt i Norskehavet neste år.

Totals Victoria har vist seg å være lunefull, og skjuler skattene sine bak høyt trykk og høye temperaturer. Nå har muligens Halliburton funnet en vei inn.

Avslører Victorias hemmeligheter: Michael Strachan
presenterte Halliburtons banebrytende Victoria-tool,
Prometheus. (Foto:BJøRN TORE BJøRSVIK)

Det var i 2008 at Total henvendte seg til Halliburton for å utvikle en serie MWD/LWD-verktøy (Measuring While Drilling/Logging While Drilling) som kunne brukes i høytrykkssoner på opptil 30.000 psi, med temperaturer opp mot 230 grader celsius. Verktøyene fikk det velklingende navnet Prometheus og spesifikasjonen «Ultra HP/HT», og skal brukes på operatørens Victoriafelt i Norskehavet.

– Det er to grunner til hvorfor dette verktøyet trengs, sa Michael Strachan, Halliburtons Global Solutions Champion, Drilling Optimization, da progresjonen med Prometheus-prosjektet ble lagt fram på Offshore Northern Seas i Stavanger i forrige uke.

– Den første er at alle kjente reservoarer er på nedtur, den andre at nye, prospektive reservoarer ligger i vanskelige områder.

Halliburton satte som mål at verktøyet skulle kunne overleve 14 effektive boredøgn i temperaturer på 250 grader, og ga seg selv to år på å løse oppgaven. Ingen på det daværende eksisterende, kommersialisert teknologi, kunne sikre at MWD/LWD verktøyene kunne overleve en slik belastning, og dermed bar det av gårde til tegnebrettet.

Holder kretskortene tett til brystet
Tradisjonelt er det vibrasjoner som dreper MWD-elektronikk, men i HT-soner er temperaturen den store

Sterk i troen: Alan Humphreys fra Total er sikker på
at man nå har nøkkelen til Victorias skattkammer.
(Foto:BJøRN TORE BJøRSVIK)

utfordringen. Halliburton-ingeniørene kom tidlig opp med en såkalt «cold plate,» en metallplate med høy varmeledningsevne som leder varmen bort fra elektronikken i verktøyet. Den klassiske «flasking» metoden (flask = termos), å putte all elektronikken i en kapsel som verner mot varmen, var også blant løsningene som ble prøvd.

Da PetroMedia besøkte Halliburtons teknologisenter i North Belt, Houston i mai, ble vi vist det som skulle bli løsningen, en slags metallbrikke med innstøpte elektroniske komponenter. Selvfølgelig fikk vi ikke ta bilder, og de utsendte ekspertene var yderst påholdne, om ikke direkte hemmelighetsfulle, med detaljer om hvordan brikken virket. Men sikre på at de var på rett spor, var de.

– Vi regner med å være i mål med verktøyserien i 2011, kunne Strachan fortelle, tre måneder senere på ONS.

Hardt og varmt
– Victoria er et tight gas-felt, med høyt trykk og temeraturer på mellom 210 og 220 grader. Reservoaret er definert som «hard drilling,» sa Alan Humphreys, Head of Well Engineering i Total E&P Norge til PetroMedia.

– Borehastigheten vil trolig være så lav som en til to meter per time, og slite ut ett bitt per hundre meter. I den originale utbyggingsplanen så man for seg to flergrensbrønner med tre il fire greiner per brønn, men man så raskt at utfordringene ble store. Han har likevel tro på at man nå nærmer seg en løsning.

– Prometheus har så langt har en suksess. Laboratorietestene har vært bra, utviklingen er i henhold til timeplan, og alt tyder på at Halliburton og Prometheus vil oppfylle spesifikasjonene vi har gitt. Men, legger han til.

– Det blir spennende å se. De første field-testene skal gjøres allerede i september, og vi skal gjøre en såkalt concept review i løpet av året, sa han.

Videre antydet han at en beslutning om en eventuell utbygging kunne være på trappene allerede i løpet av 2011.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR