17 olje- og gasselskaper med Statoil i spissen skal jakte olje i nord., På oppfordring fra Olje- og energidepartementet (OED) har bransjen gjennom Norsk olje og gass tatt initiativ til en felles innhenting av 3D-seismikk fra blokkene i Barentshavet Sørøst.

Disse blokkene vil bli utlyst i 23. konsesjonsrunde for norsk sokkel i 2014, og er det første nye området på norsk sokkel som åpnes siden 1994.

Bedre kvalitet, lavere kostnader

Totalt meldte 30 selskaper interesse for å være med på et slikt samarbeid. 17 av disse inngikk i går en avtale om å etablere et felles prosjekt for planlegging og gjennomføring av undersøkelsene. Statoil har tatt på seg operatørrollen.

– En samordnet seismikkinnhenting har flere fordeler. Det vil sikre svært god datakvalitet, da en i mye større grad enn ellers vil kunne benytte seg av selskapenes samlede faglige kompetanse innenfor geologisk forståelse og seismisk innsamling og prosessering. Initiativet gir grunnlag for færre og godt planlagte operasjoner og vil derfor redusere innsamlingskostnadene og mulige ulemper for fiskerinæringen, sier Statoils letedirektør for norsk sokkel, Gro G. Haatvedt.

Stor interesse for nordområdene

Det har det siste året blitt gjort en rekke store og små funn i Barentshavet, og Statoil meldte senest i går at de hadde gjort et funn i Skavl-brønnen like ved Johan Castberg. Funnet var riktignok ikke av de største, men at det ble funnet olje var likevel oppløftende da de to forrige brønnene – Nunatak og Iskrystall – kun påviste gass i små mengder.

LES OGSÅ: Statoil fant olje i Skavl

– Interessen for Barentshavet har økt betydelig de siste årene, etter blant annet funnene i Johan Castberg-området. 3D-data av høy kvalitet vil være viktig for industrien for å øke forståelsen av områdets potensial, sier Haatvedt.

Når myndighetene sender ut forslag for blokker til 23. konsesjonsrunde på offentlig høring, vil andre oljeselskaper få en ny anledning til å slutte seg til prosjektet. Det er ventet at flere selskaper vil benytte seg av dette tilbudet.

Følgende selskaper er med på prosjektet: BP, Chevron, ConocoPhillips, Det norske oljeselskap, Eni, GDF Suez, Idemitsu, Lukoil, Lundin, Norske Shell, PGNiG, Repsol, Spike, Statoil, Suncor, VNG og Wintershall.

Forrige artikkelIngen vedtaksendringer for Gassled
Neste artikkelGruppesøksmål mot offshoreselskaper

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR