Åslaug Haga (Sp) overtar styringen av Olje- og energidepartementet med en ambisjon om styrke satsingen på fornybar energi.,NTB

Det sier en sentralt plassert regjeringskilde til NTB. Kilden peker på at det er krevende å få gjennomslag for viktige miljø- og klimaprosjekter i Olje- og energidepartementet. Ved å plassere en partileder der, regner man med større gjennomslag.

Åslaug Haga vil også få ansvaret for å lande regjeringens store månelandingsprosjekt, rensing av gasskraftverk, samt å skape et mer industrivennlig regime.

Det var NRK som fredag morgen meldte at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) forlater regjeringen og blir erstattet av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, som også er leder for Senterpartiet.

Parlamentarisk leder Magnhild Meltveit Kleppa overtar som ny kommunal- og regionalminister.

Familiehensyn
Enoksen er blant annet blitt kritisert for å ha satset for lite på fornybar energi. Det er likevel hensynet til familien som blir trukket fram som den viktigste årsaken til at han nå går av.

Enoksen pendler til familien i Andøy kommune i Nordland. I Senterpartiet ble det fredag sagt at man har hatt Enoksen «på lån» i to år, ettersom han før regjeringsdannelsen i 2005 hadde valgt å flytte hjem og få seg jobb som administrerende direktør ved Andøya rakettskytefelt.

Samtidig er det et faktum at det har blåst kraftig rundt Enoksen ved flere anledninger, blant annet i forbindelse med Johan Fredrik Odfjells kandidatur til vervet som styreleder i Statoil.

Kraftkrisen i Midt-Norge er en annen sak der Enoksen har måttet tåle kritikk.

Fremskrittspartiets energipolitisk talsmann, Ketil Solvik-Olsen, mener Enoksen kom i en skvis mellom Ap og SV, og at han ble dolket for mange ganger i ryggen av sine egne.

Erfaren etterfølger
Det er en svært erfaren politiker som overtar som kommunal- og regionalminister etter Haga. Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa (58) fra Fister i Rogaland, ble valgt inn på Stortinget i 1993.

Hun var sosial- og helseminister i den første Bondevik-regjeringen fra 1997 til 2000. Hun har også ledet kommunalkomiteen i Stortinget, og kjenner i så måte sitt nye fagfelt godt, påpeker en kilde.

Det skal ikke være planlagt flere statsrådsskifter i denne omgang, men det er ventet at også SV vil vurdere utskiftninger etter det dårlige lokalvalget partiet gjorde.

Forrige artikkelLO truer med storstreik
Neste artikkelBellona-Hauge skyr SV-Halvorsen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR