Programvareraketten Xait fra Stavanger stiger fortsatt mot nye høyder. Det er forventet at mer enn 90 prosent av APA søknadene og 20 runde søknadene i 2008 blir skrevet i deres dokumentdelingsprogram Xait Porter.,

FORETRUKKET: Kris Sæther og Xait har fått tilnærmet
monopol for dokuementdelingsprogrammmer på norsk
sokkel (foto: MAGNUS BIRKENES)

Ikke nok med det: Av de 19 selskapene som ble tildelt operatørskap på norsk sokkel i forrige TFO-runde (Tildeling i Forhåndsdefinerte Områder), er nå alle kunder og brukere av den norske programvareløsningen. Xait Porters hegemoni og dominans i markedet har nå blitt så stor at enkelte selskaper nekter å godta dokumenter skrevet i andre formater og programmer.

De ellers så velkjente og velbrukte Office-løsningene fra Microsoft er rett og slett verken nøyaktige eller stabile nok i prosesser så krevende og detaljstyrte som søknader om konsesjoner og tillatelser på norsk sokkel.

Attraktivt regnestykke
– Porter er et av de verkøyene vi har valgt å satse på og verktøyet alle våre rundesøknader skal skrives i. Våre medarbeidere skal ikke jobbe utenfor Porter i utarbeidelsen av disse. Målet er at brorparten av våre andre dokumenter også skal produseres i Porter, attesterer Svein Johansen, letesjef for sokkelnykommeren North Energy.

Xaits salgssjef Kris Sæther gir et eksempelrenestykke for å gi et bilde av cost/benefit ved bruk av Xait Porter. Det er tall som vil kunne overbevise mange, mener han:
– Dersom et prosjekt tar fire uker, binder opp ti personer som hver bruker 35 prosent av sin tid på det aktuelle prosjektet, og i snitt har ti prosjekter i løpeta v et år, snakker vi om en total kostnad på rundt 2,8 millioner kroner, dersom vi regner 500 kroner per mann per time. Våre analyser tilsier at bruk av Xait Porter vil kunne kutte minimum 25 prosent av kostnadene. I så tilfelle vil man kunne spare 700.000 kroner på dette eksempelet alene, forklarer Sæther.

Blikk mot land
– Offshoreindustrien er helt klart det segmentet vi har satset mest på i oppbyggingsfasen, og jeg anslår at mellom 80 og 90 prosent av våre kunder nå er i den kategorien. For å vokse stort videre, må vi nå se mot andre industrier, sier Xaits salgssjef, Kris Sæther, til Oilinfo.

Han legger til at Xait Porters suksess nå fører til at selskapets andre produkter sakte fases ut; support skal opprettholdes, men videreutvikling stanses. Xait Porter har blitt så stort at det krever selskapets fulle oppmerksomhet.

– Det er forresten oppsiktsvekkende lite support som trengs fra vår side. Programmet er så lett forståelig for kundene at det ikke er nødvendig. Det eneste vi virkelig behøver, er opplæringspersonell og et godt fungerende markedsapparat, sier Sæther til Oilinfo.

Nå er målet å erobre selskaper innen skipsdesign- og verftssegmentet, forklarer Sæther. Der foregår mye gjenbruk av dokumentasjon og data, og Xait Porter vil på den måten kutte bort store deler av repetisjonsarbeidet.

– Det vi trenger nå, er flere gode selgere med forståelse for dokumenter. Ingen av oss her nå er jo egentlig selgere, smiler Sæther. Likevel klarte selskapet å øke omsetningen med nærmere 60 prosent fra 2007 til 2008.

Oilinfo har også tidligere skrevet om Xaits programvareløsninger. En av sakene finner du her .

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR