Problemer med installasjonskipet til Subsea 7 og påfølgende forsinkelser med stigerørinstallasjon gjør at oppstarten av BPs Skarv-felt i Norskehavet nok en gang er utsatt.

I HARDT VæR: Skarv-oppstarten er igjen forsinket. Dette
kommer på toppen av forsinkelsene som førte til at skipet
ble liggende mye lengre på Stord før utseiling enn planalgt
i sommer. (Foto: Alf Inge Molde)

Skarv-feltet er allerede noen måneder på etterskudd i forhold til den opprinnelige oppstartsplanen, og nå må operatør BP og feltpartnerne belage seg på ytterligere forsinkelser. Problemer med Subsea 7s installasjonsskip, kombinaert med dårlig vær, dytter nå produksjonsoppstarten til over årsskiftet.

Første produksjon er nå forventet en gang i løpet av første kvartal 2012.

Kjedelig
– Dette er selvsagt kjedelig. Jeg kan bekrefte at Skarv-installasjonen er forsinket, og dette er selvsagt kjedelig. Vi har forsøkt å få installert stigerørene, men spesialfartøyet vi hadde leid inn for å få gjort jobben, var forsinket i utgangspunktet. I tillegg var det tekniske problemer på skipet da det kom fram, og særs dårlig vær, forklarer pressetalsmann for BP Norge, Jan Erik Geirmo, til PetroMedia.

– Installasjonsskipet måtte derfor til land for utbedringer, og ettersom det er stor etterspørsel etter slike skip, var det forpliktet til å t en annen jobb like etter ferdigsstillelse. Så nå venter vi på at det skal komme tilbake, legger han til, og sier også at selve Skarv FPSO fungere som hun skal.

Hvor store forsinkelser snakker man om, og kan det bli flere?
– Det blir å spekulere. Et stigerør er på plass, men det trengs jo mange flere. Nå begynner det å bli sent på året, og været blir ikke bedre på en stund, så det haster selvsagt for oss å få dette på plass, sier Geirmo.

BP sier at, ja, det blir en kostnadssprekk som en følge av forskyvningen, men at den nøyaktige summen blir vanskelig å fastslå før jobben faktisk er ferdig.

Skarv Idun feltene ligger i Norskehavet sør for Norne (35 km) og nord for Heidrun (45 km), 210 km vest for Sandnessjøen. 75% av de utvinnbare reservene antas å være gass, mens de resterende 25% er kondensat og lett olje. Feltutviklingen planlegges med boring av 20 brønner, hvorav 15 er produsenter, 4 er gass injeksjonsbrønner og én er vanninjeksjons-/avfallsbrønn. De samlede utvinnbare ressursene for Skarv Idun er beregnet til 18 millioner Sm3 olje/kondensat og 55,8 milliarder Sm3 gass, og feltet er planlagt å produsere i 25 år. BP er operatør for Skarv med en eierandel på 23,84%, og feltpartnerne inkluderer PGNiG (11.92%), Statoil (36.16%) og E.On Ruhrgas (28.08%).

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR