I en pressemelding fra statssekretær Geir Axelsen (Ap) skriver han at påstander fra professor Ole Gjems-Onstad og avisen VG er feilaktige og urimelige. -Vitner om panikk, sier Gjems-Onstad.

NTB

VG hevdet at folk med millioninntekt de siste to år har fått 37.000 kroner i skattelette. I virkeligheten har de fått drøyt 50.000 kroner mer i skatt.

Mens VG i søndagens utgave har rettet sin påstand om at folk med inntekt over 1 million kroner har fått skattelettelser, har professoren absolutt ikke noe han vil rette på.

Det er uvanlig at departementet på denne måten gir seg inn i polemikk, men i meldingen som er lagt ut på finansdepartementets hjemmesider skriver statssekretæren at han frykter det kan feste seg et feilaktig inntrykk av regjeringens skatteprofil.

– Vitner om panikk
Gjems-Onstad sier til NTB at det har oppstått en interessant situasjon der politikerne er fanget i byråkratenes nett. Ap, SV og LO har alltid moralisert over at rike mennesker betaler for lite skatt.
– Nå har partiene i regjering med støtte fra LO vedtatt en skatteordning som virkelig kommer de rike i møte. Samtidig skjerper regjeringen skatten for folk med inntekter over 400.000 kroner. Det er oppstått en situasjon som føles uvirkelig, sier Gjems-Onstad.

Han mener det vitner om panikk når regjeringen sender ut pressemeldinger på en søndag for å polemisere mot en professor i Nydalen.

A/S er mennesker
Gjems-Onstad er ikke nådig mot statsministeren heller.

– Stoltenberg gjentar stadig at han har innført utbytteskatt. Det er feil. Høyres finansminister Per-Kristian Foss innførte utbytteskatt på 28 prosent, Stoltenberg har bare latt være å avskaffe den, sier Gjems-Onstad, som er oppgitt fordi han mener regjeringen synes å tro at aksjeselskaper ikke representerer mennesker. Utbytteskatten gjelder bare personer.

– Det er ingen rike i Norge som eier noe personlig. De eier gjennom aksjeselskaper og dermed får de ikke skatt selv om de sitter på aksjeverdier for millioner og milliarder. Slik ser virkeligheten ut. En finansminister som legger 44,8 prosent skatt på inntekt over 400.000 kroner, men lar rikfolk med hundrevis av millioner få null skatt, hun oppfattes nok som en venn, sier Gjems-Onstad.

De over en million nordmenn som tjener 400.000 ser det nok annerledes, legger han til.

– Ikke smutthull
Professoren sier det som overrasker ham mest er at man har innført en regel som sikrer de aller rikeste på denne måten.

– Det er en regel alle skjønner, det er ikke noe smutthull. Og noe av det aller viktigste er at disse kjempeformuene går nærmest skattefritt videre til arvingene. Årets statsbudsjett er en kjempefest for alle aksjetradere. Samtidig fratar det AP, SV og LO enhver troverdighet når det snakkes om rettferdig skatteprofil. Hvis Kristin Halvorsen ikke vil være de rikes aller beste venn, er hun i hvert fall blitt en overraskende god venn av landets rikeste, sier professor Gjems-Onstad.

Forrige artikkelIran støtter planer om kutt i oljeproduksjonen
Neste artikkelArbeid på Nyhamna stanset etter flyulykken

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR