Uenigheten mellom EU og Tyrkia om forholdet til Kypros skjerpes. Begge parter truer med å avbryte Tyrkias medlemskapsforhandlinger.

NTB

Flere av EU-landenes stats- og regjeringssjefer ga fredag soleklar beskjed til Tyrkia om at dersom landet ikke åpner sine havner og flyplasser for kypriotiske skip og fly innen utgangen av året, vil medlemskapsforhandlingene bli lagt på is.
– Tyrkia har en klar forpliktelse til å åpne sine havner og flyplasser for trafikk fra Kypros dette året, og det vil bli et problem dersom de nekter å gjøre det, sa Østerrikes forbundskansler Wolfgang Schüssel, som har EU-formannskapet dette halvåret.

Frankrikes president Jacques Chirac hadde et tilsvarende budskap.
– Det er åpenbart for meg at Tyrkia må leve opp til sine forpliktelser om å slippe inn varer fra Kypros i havnene. Hvis ikke det skjer, vil Tyrkia selv stille utvidelsesprosessen i fare, sa Chirac.

Tøft svar
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan svarte med tøff ordbruk fredag. Tyrkia vil ikke gjøre noe for å åpne havnene for kypriotiske skip før embargoen mot den selverklærte tyrkisk-kypriotiske republikken nord på øya blir hevet. Selv ikke hvis det fører til et brudd i medlemskapsforhandlingene, fastslo Erdogan.
– Jeg snakker svært tydelig. Dersom medlemskapsforhandlingene stanser, så stanser de, sa han.

Gammel strid
Tyrkias problemer med EU skyldes den mangeårige striden om den delte øya Kypros, med en greskkypriotisk regjering i sør og en tyrkiskkypriotisk i nord. Det er kun den greskkypriotiske regjeringen og den greskkypriotiske delen av Kypros som er med i EU.

Tyrkia anerkjenner ikke den greskkypriotiske regjeringen. EU vil i lengden ikke godta at Tyrkia på den måten nekter å anerkjenne et av medlemslandene i den unionen Tyrkia ønsker å bli med i.

EU har derfor presset Tyrkia til å undertegne den såkalte Ankara-protokollen. Ankara-protokollen utvider Tyrkias tollunion med EU til de ti nye EU-landene, inkludert Kypros. Enkelte hevder derfor at Tyrkia indirekte har anerkjent Kypros.

Tyrkia avviser selv dette og nekter fortsatt å gi kypriotiske skip og fly adgang til Tyrkia.

Forrige artikkelHøy oljepris gir Danmark rekordinntekt
Neste artikkelByggestart for dommedagslager på Svalbard

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR