EU og de andre partene i Midtøsten-kvartetten er nær en enighet om hvordan de skal sende penger til palestinerne uten å støtte Hamas-regjeringen.

NTB

EU-kommisjonen har fått i oppdrag av den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av EU, USA, Russland og FN, å finne ut hvordan det internasjonale samfunnet kan fortsette å bidra med pengestøtte til palestinerne uten å gi direkte støtte til Hamas. Kvartetten vil ikke støtte Hamas så lenge organisasjonen nekter å avstå fra vold og anerkjenne Israel. Hamas står også på terrorlistene til både EU og USA.

Meningen er at støtten skal kanaliseres via en såkalt finansieringsmekanisme, og fredag ga EU-landenes stats- og regjeringssjefer sin støtte til EU-kommisjonens forslag til en slik mekanisme.

Forslaget er ifølge EU-kilder langt på vei klarert med de andre partene i Midtøsten-kvartetten. Derfor kunngjorde EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner fredag at «vi er meget nær en avtale» med alle partene.

Åpen for al le
Den nye finansieringsmekanismen er åpen for alle giverland. Norge har deltatt i diskusjonene om hvordan den skal utformes, og har i den sammenheng argumentert for en «bredest» mulig mekanisme.
– For oss er det viktig at denne mekanismen gjør det mulig å gjøre ting vi ikke allerede gjør i dag, sa avdelingsdirektør Kåre Eltervåg i Utenriksdepartementet etter et forhandlingsmøte i Brussel forrige måned.

Mekanismen skal styre penger til palestinere gjennom tre kanaler, eller «vinduer» som EU kaller dem. Den første kanalen går via et program (The Emergency Services Support Program) i Verdensbanken. Det vil bli utvidet og skal sørge for nødvendige forsyninger til helsesektoren og penger til personer som arbeider i sykehus og klinikker.

Den andre kanalen er et nødprogram (Interim Emergency Relief Contribution) som EU-kommisjonen har satt opp for å sørge for forsyning av blant annet drivstoff.
Disse to kanalene skal komme på plass så snart som mulig, og helst i løpet av juli måned.

Sikkerhetsnett
Den tredje kanalen handler om å opprette et fond som skal kunne utbetale økonomisk støtte direkte til enkeltpersoners bankkonti etter behov. På den måten vil man kunne støtte personer som har mistet inntekten på grunn av de økonomiske problemene i de palestinske områdene.

Dette er imidlertid omstridt, særlig i USA, fordi det kan tolkes som en indirekte støtte til personer som vanligvis skulle vært lønnet via palestinske myndigheter, som er kontrollert av Hamas.

Emma Udwin, som er talskvinne for EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner, tror denne kanalen kan være interessant for Norge.
– Hvis Norge ønsker å gjøre noe de ikke allerede gjør i dag, er det nok dette «vinduet» som er mest aktuelt, sier Udwin til NTB.

EU-lederne ga fredag også grønt lys til at en hjelpepakke på rundt 100 millioner euro (nærmere 800 millioner kroner) skal utbetales via den nye finansieringsmekanismen.
Nyheten om at en avtale om mekanismen snart er klar, ble hilst forsiktig velkommen av Hamas.
– Det er vanskelig å bedømme dette før ting blir klarere, sa talsmannen Sami Abu Zuhri.

Forrige artikkelHøy oljepris gir Danmark rekordinntekt
Neste artikkelByggestart for dommedagslager på Svalbard

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR