Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) ser på finanskrisen som en historisk mulighet til å dreie kapitalismen i klimariktig retning.,NTB

Solheim regner med at de dårlig økonomiske utsiktende de neste månedene vil utløse «mange stimuleringspakker i mange land», der målet for regjeringene vil være å fremme ny vekst.

Solheim mener krisen må snus til å handle om en historisk mulighet til å dreie det kapitalistiske systemet i klimariktig retning. Det betyr blant annet mer fornybar energi og bedre transportløsninger.

– Lavere utslipp må være et mål for den offentlige politikken som skal lede veien ut av krisen, sier Solheim til Dagens Næringsliv.

Han mener at USA er på riktig spor og viser til at krisepakken som omfatter bilindustrien blant annet legger opp til at folk som kjøper nye hybridbiler med lave utslipp, skal få avgiftsrabatter.

– Å stimulere til ny teknologi og bedre energibruk må være en viktig del av en stimuleringspakke, sier Solheim.

Han mener det er avgjørende at vi klarer å se finanskrisen og klimakrisen i sammenheng.

Det er viktig med amerikansk lederskap ved siden av EU, og Norge kan på egen hånd spille en rolle, mener Solheim. Han viser til regnskogspenger, forhold knyttet til arktiske strøk, CO2-håndtering ved kraftproduksjon fra fossile kilder, og skipsfart.

Forrige artikkelVerden vil kjøpe mindre olje
Neste artikkelEU-politikere vil ha Arktis-traktat – Norge sier nei

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR