Organisasjonen av oljeeksporterende land OPEC vil trolig holde fast på dagens produksjonskvoter for råolje. Saudi-Arabia antyder foran mandagens OPEC-møte at det viktigste nå er å stabilisere markedet.

NTB

En urolig markedssituasjon bør være viktigere enn prisspørsmål på OPEC-møtet som innledes i Kuwait mandag, sa saudiarabiske talsmenn søndag. Diplomater spådde at de elleve medlemslandene ville velge å holde fast ved en samlet produksjon på 28 millioner fat per dag.

– Jeg tror at mitt forslag om en uendret produksjon vil bli godtatt av alle medlemsland. Trolig er det ikke nødvendig å gjøre noe med produksjonstak eller kvoter, sa Kuwaits energiminister sjeik Ahmed Fahed al-Sabah, som også har formannskapet i OPEC.

Delt
I september i fjor opprettet OPEC en ekstrakvote på to millioner fat per dag, som en midlertidig ordning som utløpet ved årsskiftet. Oljeministrene var søndag delt i sitt syn på hvorvidt denne ordningen bør forlenges.

– Vi satte i gang med dette for to måneder siden. Vi er nå inne i den tredje måneden og ingen har spurt om å få gjøre bruk av ordningen. Jeg tror ikke det er etterspørsel nok til at vi bør fortsette, sa Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Nuaimi søndag.

Hans ord veier tungt, for Saudi-Arabia er verdens største produsent av råolje og OPECs mest innflytelsesrike medlemsland. Saudiaraberne ønsker at dagens situasjon med rekordhøye oljepriser kombinert med et høyt produksjonsnivå skal fortsette lengst mulig.

– Frys produksjonen
Nigerias oljeminister Edmund Daukoru sa i helgen til nyhetsbyrået Reuters at han går inn for å fryse produksjonen på dagens nivå i et halvt år framover. Irans OPEC-utsending, Hossein Kazempour, vil ikke endre produksjonen nå, men revurdere spørsmålet om tre måneder.

Sterk etterspørsel fra land som USA, India og Kina har bidratt til fordoblingen av oljeprisen de siste to årene. Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble før helgen notert til 57,20 dollar per fat, mens amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet gikk for 59,20 dollar fatet.

For begge disse kvalitetenes vedkommende, falt prisen i løpet av fredagen. De store industrilandene mener en vedvarende høy oljepris hemmer den økonomiske veksten, og ville nok ønske seg en høyere OPEC-produksjon som kunne senke prisen.

Forrige artikkelEnoksen har store ambisjoner
Neste artikkelSchröder beskyldes for å være i lomma på Putin

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR