De nye tallene fra Statoils ”Capital Markets Day 2015” -presentasjon som viser at Johan Castberg kan bygges ut for NOK 47 milliarder, om absolutt alle forutsetninger og ambisjoner innfris, faller i god jord hos prosjektdirektør i Petro Arctic, Nina K. Jonassen.

– Dette må vel kunne kalles en sprek ambisjon, sier hun til Petro.no.

– Nå er jo alt i det regnestykket satt på spissen, og prosjektet er skåret ned til et minimum, men om en slik pris er realiserbar, vil det være fantastisk.

Hun er ikke bare begeistret for at Veidnes droppes om en slik pris skal oppnås, men mener tallene uansett underbygger det funnene fra Petro Foresight -analysen som Rystad Energy har utarbeidet for blant andre Petro Arctic.

– Den viser at for feltene vi her snakker om, store felt med over 500 millioner fat oljeekvivalenter, vil man kunne bygge ut i Barentshavet for en break even –pris på mellom USD 58 og 70 per fat, sier hun.

– Det viser at Barentshavet er konkurransedyktig.

Tidligere har Petro Arctic –direktør Kjell Giæver uttalt at ”det er mer realistisk å snakke om en break even ned imot USD 50.” Dette begrunnet han med at ”flere felt i nord vil gi positive synergier knyttet til logistikk og marine operasjoner, og ved aktivitetsøkning i nord vil også en økt permanent tilstedeværelse av leverandørindustri bidra på en positiv måte. Siden datagrunnlaget for analysen ble innhentet, har oljeselskapene kommet betydelig lengre i jobben med å kutte kostnader. Samtidig har vi hatt et betydelig fall i riggrater. I tidligere beregninger utgjorde bore- og brønnkostnadene 30 prosent av utbyggingskostnadene, hvorav deler skyldtes skyhøye riggrater. Nå har disse falt betydelig, i noen tilfeller mellom 30 og 50 prosent, hvilket slår gunstig ut for nevnte utbygginger.»

 

 

 

Forrige artikkelSe Goliat-tjeneren i aksjon
Neste artikkelKlager på ny Barents-brønn

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR