Produksjonen på Statfjord A vil trolig være nedstengt i flere dager. Petroleumstilsynet skal foreta egen gransking av uhellet.

– Situasjonen på Statfjord A normaliseres, skriver StatoilHydro i en melding lørdag ettermiddag.

Samtidig opplyser selskapet at produksjonen på Statfjord A trolig vil være nedstengt i flere dager.

Før produksjonen kan komme i gjenge igjen, må det foretas oppryddings- og utbedringsarbeider på plattformen, opplyser informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.

Da ulykken skjedde, ble produksjonen stanset, og det førte også til stans i produksjonen på Snorre A og Vigdisfeltet som på ulykkestidspunktet fikk oljen prosessert på Statfjord A.

På de tre feltene blir det produsert i underkant av 140.000 fat olje i døgnet, og Statfjord A er det feltet som yter minst. Feltet har vært i produksjon i om lag 30 år.

Vedlikeholdsarbeid?
StatoilHydro får kraftig kritikk fra flere hold etter hendelsen, blant andre tillitsvalgte og miljøorganisasjoner. Om lag 1.200 kubikkmeter oljeholdig vann ble pumpet ut i sjøen i forbindelse med uhellet.

Meldingene om uhellet gikk først ut på lekkasje av olje og gass. Senere ble det klart at det dreide seg om en oljelekkasje. Før StatoilHydro til slutt klarte å stanse lekkasjen, ble situasjonen i flere timer beskrevet som «alvorlig og uoversiktlig».

Det framkom ulike versjoner av hvilket arbeid som hadde pågått om natten i skaftet hvor lekkasjen oppsto.
Ifølge NTB sa konserndirektør Tore Torvund at oljelekkasjen på Statfjord A oppsto under vanlig reparasjonsarbeid.

Selskapets informasjonsdirektør hadde en annen forklaring.
– Dette uhellet oppsto knyttet til en helt konkret modifikasjonsoppgave på et rør i dette skaftet, så det hadde ikke noe med vedlikehold å gjøre, sa informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til TV 2 Nyhetene.

Svikt
Petroleumstilsynet har besluttet å foreta egen gransking.

Tilsynets gransking av norgeshistoriens nest største oljeutslipp på samme plattform i desember i fjor, konkluderte blant annet med at bakgrunnen for uhellet kunne spores gjennom en lang serie av feil helt tilbake til 1992.

StatoilHydro innrømmet i etterkant at granskningen av uhellet hadde avdekket svikt i flere ledd.

Forrige artikkelItalia tilbake til atomkraft
Neste artikkelExxonMobil-kontrakt til D&F Group

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR