På veien mot sitt store mål – en fjernstyrt, selvstendig feltutbygging – har Statoil identifisert Krafla/Askja og Peon som prosjekter for å ta nye teknologisteg på veien.

– For Krafla/Askja er en ubemannet produksjonsplattform nå den foretrukne løsningen for Statoil, sa teknologidirektør Margareth Øvrum på selskapets kapitalmarkedsdag.

Tanken er at plattformen skal styres fra et vertsfelt, mest sannsynlig Oseberg.

I tillegg har Statoil mål om å bygge ut Peon-funnet, nord for Visund og Gjøa i Nordsjøen, med en selvstendig og fjernstyrt plattform for produksjon av gass og kondensat.

– Dette er eksempler på marginale funn som kan bygges ut med fjernstyrte og ubemannede installasjoner, sa Øvrum. 

For Krafla/Askja nærmer det seg et endelig konseptvalg. Mens Statoil ivrer for sin fjernstyrte prosessplattform, ønsker Aker BP å plassere en større felles prosesseringsplattform i området mellom Krafla/Askja og det som kalles NOA (North of Alvheim). 

Aker BP er operatør for funnene Frigg Gamma Delta, Langfjellet, Frøy og Fulla i det såkalte NOA-området, mens Statoil har betydelige volumer i sine Krafla- og Askja-funn.

Ifølge Oljedirektoratets faktasider dreier det seg om ressurser på rundt 400 millioner fat. I tillegg påpeker begge oljeselskapene potensial for flere funn i samme nabolag.

Fra Statoils presentasjon på kapitalmarkedsdagen 7. februar.
Forrige artikkelAker Solutions sikrer stor V&M-kontrakt – i Brasil
Neste artikkelRigger seg for å bore tre Oda-brønner

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR