De neste syv årene skal Statoil ansette 200 nye medarbeidere i Harstad. Etableringen av Drift Nord i mars har allerede gitt i oljebyen i nord et solid løft., Denne artikkelen står på trykk i Petromagasinet, nr. 5, 2013 .De første nye medarbeiderne er allerede på plass ved Statoils avdeling på Medkila, noen kilometer utenfor Harstad sentrum. I følge informasjonssjef Eskil Eriksen har det vært god respons på rekrutteringskampanjen som i første omgang tar sikte på å skaffe 35 nye ansatte. – Det vi søker nå er geofysikere, geologer og ingeniører som skal knyttes til leting på Norne og Aasta Hansteen. I industrien er det stor rift om disse arbeidstakerne. Her snakker vi om et globalt arbeidsmarked, der vi også er nødt til å se utenlands for å sikre oss den kompetansen vi trenger. 23 nasjoner er allerede representert blant våre ansatte her i Harstad, sier Eriksen.

Historisk sett har Statoil vært en attraktiv arbeidsgiver. I forbindelse med rekrutteringen til Harstad er det ingen ulempe at bransjens øyne er rettet mot nord.


- Mange ønsker å ta del i det som nå skjer, sier Eriksen, som ikke legger skjul på hvorfor han byttet arbeidssted fra Stavanger til Nord-Norge. – Det er her de spennende prosjektene er, medgir han.

Innen 2020 skal det være 550 Statoil-ansatte i Harstad. Den planlagte veksten medfører at avdelingen på Medkila blir for liten om få år. En rekke aktører har meldt seg for å huse Statoil (se egen sak). Selskapet hadde på et tidspunkt åtte alternativer til vurdering, men nå er feltet snevret inn. – Enten oppgraderer vi eksisterende avdeling eller så flytter inn i nytt bygg. Lander vi på nybygg, står valget mellom Mercurtomta, Harstad Teknologipark eller Harstad Skipsindustri. Hvilket prosjekt vi lander på blir avgjort i løpet av året, sier Eskil Eriksen til Petromagasinet.

Stadig nye funn har på få år gitt tre oljeprovinser i nord. Aktivitetsnivået har vokst hurtig, og selv om etablerte aktører trekker nordover gir aktivitetene også stadig mer å gjøre for lokale leverandører. Gjennom prosjektet «Leverandørutvikling i Nord-Norge»hjelper Statoil lokale bedrifter til å kvalifisere seg som leverandører til petroleumsindustrien.

– Vi kobler lokale leverandører med våre hovedleverandører i et nettverk, men nøkkelen til suksess er at hovedleverandørene etablerer seg i nord, understreker informasjonssjefen.


I følge «Levert-rapporten» fra Kunnskapsparken i Bodø omsatte nordnorsk leverandørindustri varer og tjenester for 4,5 milliarder kroner i 2012.

– Det er en økning på 20 prosent fra 2011, og sier sitt om hvilke ringvirkninger som kan skapes i nord. Her har vi nok bare sett begynnelsen, mener Eskil Eriksen, og peker på at 2013 ser ut å bli et nytt rekordår.
Ifølge samme undersøkelse foreventes nordnorske leverandørindustrien å øke leveransene med nesten 1 milliard kroner i år.

Forrige artikkelRem med Kleven-kontrakt
Neste artikkelLekkasje på Statfjord C

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR