Statoil har fått tillatelse til å starte opp et demonstrasjonsprosjekt for produksjon av tungolje i oljesandprosjektet i Canada.

NTB

Det heleide Statoil-selskapet North American Oil Sands Corporation (NAOSC) har fått godkjenning av Canadas myndigheter til å starte tidligproduksjon i demonstrasjonsprosjektet Leismer, opplyste Statoil i en pressemelding tirsdag.

NAOSC er operatør for oljesandlisenser i et 1.110 kvadratkilometer stort område i provinsen Alberta, nordøst for Edmonton. Leismer er et demonstrasjonsprosjekt, og er det første som blir utviklet i NAOSCs portefølje. Produksjonen ventes å starte i slutten av 2009 eller begynnelsen av 2010.

Statoil kjøpte tidligere i år NAOSC for 2 milliarder amerikanske dollar, eller om lag 12 milliarder kroner.

Miljøkritikk
Det norske oljekonsernet har fått kjeft fra miljøvernere for sitt inntog i canadisk oljeindustri.
– Dette er den aller mest grisete av fossile energiressurser, det krever enormt med energi å utvinne oljesand, sa assisterende generalsekretær Dag Tor Seierstad i WWF til NTB tidligere i sommer.

Han mener staten som største eier i Statoil må sørge for at utvinningen skjer på en klimanøytral måte.
– I det ene øyeblikket skryter regjeringen av klimameldingen sin, men i neste øyeblikk skal Statoil i gang med dette klimafiendtlige prosjektet. De må klare å se ting i sammenheng, sa Seierstad.

Statoils mål er at NAOSCs produksjon skal være oppe i 200.000 fat per dag i løpet av en tiårsperiode.
Ifølge beregninger fra miljøorganisasjonen Zero vil prosjektet gi årlige utslipp av 7,3 millioner tonn CO2. Det er mer enn hva den samlede bilparken av norske person- og varebiler sto for i 2005. Zero krevde tidligere i sommer at Statoil sørger for full CO2-fangst fra første stund i Canada.

Ingen lovnader
– Statoil har hele tiden gjort det klart at vi vil anvende den beste teknologien for å utvikle gode løsninger, men det er for tidlig å gå inn på konkrete løsninger, sa informasjonssjef Rannveig S. Stangeland til NTB i slutten av juni.

Hun sier satsing på å utvinne tungolje er viktig for selskapet framover.
– Tungolje er en stadig viktigere del av den totale globale oljeforsyningen. Selv om det utgjør en liten andel i dag, er det viktig for Statoil å ha en posisjon i dette markedet, sa hun.

Forrige artikkelShell på klappjakt i Norskehavet
Neste artikkelReiten blir styreleder

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR