Har solgt 15,5 prosents andel i Shah Deniz til PETRONAS for USD 2,25 milliarder, eller 14,6 milliarder kroner., Shah Deniz. (Foto: Shahin Abasaliyev/Statoil)

Statoil har solgt sin eierandel på 15,5 prosent i produksjonsdelingsavtalen for Shah Deniz, 15,5 % andel i South Caucasus Pipeline Company (SCPC), 15,5 prosent andel i eierselskapet SCPC, og 12,4 prosent andel i Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC) til det malaysiske olje- og gasselskapet PETRONAS. Transaksjonsverdien er USD 2,25 milliarder, tilsvarende NOK 14,6 milliarder etter dagens kurs.

– Statoil har skapt betydelig verdi ved å delta i utviklingen av dette feltet gjennom årene, og er fornøyd med å ha inngått denne avtalen med PETRONAS. Salget optimaliserer porteføljen vår og styrker vår finansielle fleksibilitet til å prioritere industriutvikling og verdiskapende vekst, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt i Statoil.

– De siste årene har Statoil styrket sin ressursbase og industrielle muligheter. For å prioritere fremtidige utviklingsprosjekter med høyt potensial har Statoil realisert betydelig verdi fra transaksjoner på norsk sokkel og internasjonalt. Porteføljeoptimaliseringe vil fortsette å øke selskapets finansielle styrke og fleksibilitet til å levere på strategien vår for verdiskapende vekst, skriver selskapet i en melding.

Statoils egenproduksjon fra Shah Deniz-feltet i andre kvartal 2014 var 38.000 fat oljeekvivalenter per dag.

– Etter salget satser vi videre på virksomheten vår i Aserbajdsjan, som fortsatt spiller en viktig rolle i Statoils internasjonale portefølje, sier Bacher.

Ikrafttredelsesdatoen er 1. januar 2014. Transaksjonen forventes å bli fullført i begynnelsen av 2015, med forbehold for myndighetsgodkjennelse.

Shah Deniz
Shah Deniz-feltet ble funnet i 1999. Det ligger i dypvannsområdet av Det kaspiske hav, 70 km sørøst for Baku, på 50 til 500 meters dyp. Shah Deniz Steg 1 ble satt i produksjon i 2006. Shah Deniz-partnerne produserer nå omkring 26 millioner kubikkmeter gass og 53.000 fat kondensat per dag, tilsvarende omkring 225.000 fat oljeekvivalenter per dag.

BP er operatør for Shah Deniz-feltet (28,8 %). De andre partnerne er TPAO (19 %), SOCAR (16,7 %), Lukoil (10 %), og Nico (10 %).

Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) er et malaysisk fullt integrert multinasjonalt olje- og gasselskap som er rangert blant de største selskapene i verden av FORTUNE Global 500®. Selskapet, som ble stiftet i 1974, driver oppstrøms- og nedstrømsvirksomhet i mer enn 65 land. PETRONAS er Asias mest lønnsomme selskap, og blant de fem største olje- og gasselskapene basert på produksjon.