Flere samtaler mellom Statoil og Iran om videre investeringer i landet skal ifølge Statoil-sjef Helge Lund ha vært falske. Det kommer frem i amerikanske dokumenter.

Av Inger Johanne Stenberg

Like etter at Helge Lund avkreftet for pressen i august 2008 at Statoil var offer for amerikansk press i selskapets forretninger med Iran, ringte Lund direkte til den amerikanske ambassadøren og forsikret at Statoil skulle være «ekstremt åpne» overfor USA om Iran-virksomheten, det skriver Aftenposten .

Det var ambassadør i Norge på det tidspunktet Benson K Whitney som snakket Lund, og han skal ha fått lovnader om at Lund hadde vært «ekstremt proaktiv» for pressen med å få ut budskapet om at det ikke blir flere Iran-porsjekter for selskapet.

Falske samtaler
Det er dokumenter Aftenposten har fått tak i som beskriver telefonsamtalen mellom Lund og den amerikanske ambassaden. Det kommer frem at Lund i 2007 har forsikret Whitney om at Statoil ikke ville investere videre i Iran. Under samme samtale skal Lund ha sagt følgende til Whitney, «med lav profil holder Statoil falske samtaler med Iran om fremtidige prosjekter for å unngå potensielt skadelige reaksjoner fra iranske myndigheter mot investeringene som allerede er gjort».

USA var på dette tidspunktet svært opptatt av at Norge og norsk næringsliv skulle kutte alle investeringer i Iran, og amerikanske myndigheter skal ha lagt press på flere for å få dette til. Blant annet måtte Nordea fryse en konto som det iranske Sepah-nettverket disponerte i Norge.

Også Hydro-sjef, Eivind reiten fikk samme bekymringsmelding som Lund skriver Aftenposten.

Statoil ville i går ikke kommentere påstandene som kommer frem i avisens artikkel.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR