Statoil har tatt i bruk fjernstyrte maskiner og undervannsroboter på åsgard. En milepæl, mener selskapet.

For aller første gang har fjernstyrte maskiner og en undervanns sveiserobot montert et nytt tilkoblingspunkt på en gassrørledning i drift uten at røret var forberedt for det. Denne type operasjoner kan på sikt gi milliardbesparelser for Statoil, skriver Statoil i en melding.

Koblingspunktet ble sveiset på produksjonsrøret til åsgard B-plattformen på 265 meters dyp.

Installasjonen (hot tap) er den første som er utført i forbindelse med forberedelsene for åsgard havbunns gasskompresjon i Norskehavet, og er derfor en milepæl for prosjektet, heter det videre i meldingen.

Det skal ha tatt ti dager på feltet, før man kunne konstatere suksess for det Statoil omtaler som en banebrytende operasjon.

– For en subseaingeniør kan dette sammenliknes med å lande på Mars, sier Kjell Edvard Apeland. Han er prosjektleder for fjernstyrt hot tap-utvikling i Statoil og leder for operasjonen på åsgard-feltet.

åsgard havbunns kompresjonsprosjekt skal realiseres i 2015 som det første i verden av sitt slag. Kompressorer installeres på havbunnen i stedet for på plattform. Dette øker utvinningen fra reservoarene Mikkel og Midgard med rundt 280 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge Statoil.

Hot tap-teknologien gjør at Statoil ser for seg store besparelser i tiden som kommer.

– Hot tap-teknologien er et teknologisk gjennombrudd og en døråpner for å utvikle marginale felt og forlenge levetid på andre felt. Det at man kan koble seg til hvor som helst på en rørledning uten å stanse produksjonen, gir stor fleksibilitet og store gevinster, heter det i meldingen.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR