Statoil går i dag inn på det tyske havvind-markedet ved å kjøpe en andel på 50 prosent i havvindparken Arkona.

Statoil og E.ON kunngjør også endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som har en kapasitet på 385 megawatt.

Samlede investeringer i prosjektet anslås til i overkant av 1,2 milliarder euro, tilsvarende NOK 11,1 milliarder etter dagens kurs.

En av de største innen havvind

Havvindparken Arkona vil forsyne inntil 400.000 hjem i Tyskland med fornybar energi, noe som gjør den til et av de største utbyggingsprosjektene innen havvind i Europa i dag.

– Vi er glade for å kunngjøre vår beslutning om å bygge ut dette store havvind-prosjektet sammen med E.ON. Denne investeringen er i tråd med vår strategi om gradvis å supplere vår olje- og gassportefølje med lønnsom fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

– Vi er også glade for å utvikle dette prosjektet i Tyskland, der Statoil er den nest største gassleverandøren. Vi har levert gass direkte fra Norge gjennom tre rørledninger i over 35 år, og når Statoil nå går inn i tysk havvind skaper det en ny dimensjon i det norsk-tyske energisamarbeidet, sier Sætre.

Øker produksjonskapasiteten

Med Arkona øker den totale produksjonskapasiteten for prosjektene i Statoils havvind-portefølje med rundt 50 prosent og selskapets egen produksjonskapasitet innen havvind med 65 prosent.

Vindprosjektene har nå en samlet kapasitet på over 1100 MW, og kan forsyne over én million europeiske hjem med fornybar energi.

– Statoil er en etablert aktør innen havvind, der vi bruker vår erfaring gjennom mer enn 40 år fra olje- og gassprosjekter offshore til å skape verdier, sier Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for Nye energiløsninger.

– Vi har allerede en solid portefølje av vindprosjekter i Storbritannia. Ved å gå inn på det tyske vindmarkedet og delta i Arkona-utbyggingen fra begynnelsen, styrker vi vår posisjon ytterligere i denne attraktive og voksende industrien, tilføyer hun.

Østersjøen

Havvindparken Arkona skal ligge i Østersjøen, 35 kilometer nordøst for øya Rügen i Tyskland, og sørvest for den danske øya Bornholm.

(Illustrasjon: Statoil)
(Illustrasjon: Statoil)

Den skal bestå av 60 turbiner, hver med en kapasitet på 6 MW, som installeres på bunnfaste monopeler i et område med 23 til 37 meters havdyp.

– Dette prosjektet gir ideelle muligheter for å redusere kostnadene ved havvind ytterligere, og vil føre oss et stort skritt fram mot målet vårt om å gjøre fornybar energi virkelig konkurransedyktig. Vi er glade for samarbeidet med Statoil, som har enestående fagkunnskaper fra arbeid i utfordrende havområder, sier Michael Lewis, konsernsjef for Klima & Fornybar energi (Climate & Renewables) i E.ON.

E.ON har ansvaret for å bygge og drive havvindparken. Inntil 400 personer vil delta i byggingen av Arkona i løpet av byggeperioden på to år. Strømproduksjonen skal etter planen starte i 2019. Når vindparken kommer i drift, vil den skape inntil 50 faste jobber for høyt kvalifisert personell innen drift, administrasjon og vedlikehold. I tillegg vil den skape ytterligere 100 jobber for eksterne tjenesteleverandører.

Forrige artikkelVarsel om pålegg til BP
Neste artikkelWood Group tildelt flere Statoil-kontrakter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR