78 prosent av utflaggingsgevinsten går ikke til statskassen likevel.

Det skriver Teknisk Ukeblad .

De som støtter Statoils utflaggingsplaner sier det vil være lønnsomt for Norge.

Ifølge konsernsjef Helge Lund i Statoil og olje- og energiminister Ola Borten Moe vil 78 prosent av besparelser i Statoil gå til det norske samfunnet i form av økte skatteinntekter. Begrunnelsen hans er at Statoil betaler 78 prosent skatt på norsk sokkel, skriver bladet.

– Kan ikke trekkes fra oljeskatten
Men resonnementet til Statoil-sjefen er feil. Det er bare kostnader direkte knyttet til aktivitet på norsk sokkel som kan trekkes fra oljeskatten.

Og stillingene Statoil ønsker å flagge ut har ansvar for globale servicetjenester.

– Det er globale tjenester Statoil ønsker å flagge ut, så det er nok riktig at dette er kostnader som ikke kan trekkes fra oljeskatten i Norge, sier nestleder i LO-forbundet IE Statoil, Per Martin Labråthen til Teknisk Ukeblad, og legger til at eventuelle besparelser ved utflagging av stabstjenester vil være en dråpe i havet for et selskap som Statoil.

– Går neppe arbeidsledige
Enkelte hevder at staten vil tape penger på utflagging av 1000 arbeidsplasser fordi disse betaler skatt og Statoil betaler arbeidsgiveravgift for dem. Ifølge forsker i SSB, Ådne Cappelen, vil ikke samfunnsøkonomer se det slik.

– Man kan forutsette at de folkene som Statoil kvitter seg med, finner nye jobber med samme lønn. Det er nok tvilsomt. Men på den annen side er det neppe rimelig å tro at disse på langt sikt vil gå ledige, sier Cappelen til Teknisk Ukeblad.

Forrige artikkelExxonMobils overskudd halvert
Neste artikkelKlimaavtale kan bremse utbygging på norsk sokkel

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR