Høye kostnader og lav effektivitet sammenlignet med konkurrentene på landanleggene gjør at Statoil skal gjennomføre kutt i milliardklassen.,Det melder NTB. Sist uke ble det klart at Statoil kutter 239 stillinger innen IT, eiendom, finans og kontroll.

– I løpet av de neste tre årene skal utgiftene ved landanleggene, der gass og olje fra norsk sokkel behandles, kuttes med én milliard kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

I Statoils interne kommunikasjon viser selskapet til at kostnadene har økt kraftig de siste årene. 

«Vi bruker flere timer enn de fleste av våre konkurrenter på å drive anleggene våre. Vi har altså både høye kostnader og lav effektivitet», står det i et dokument, ifølge avisen.

Røde tall på Mongstad

Statoil har allerede vært gjennom en kuttrunde ved landanleggene, og ved årsskiftet var målet om å kvitte seg med 1,1 milliarder i årlige utgifter og øke inntektene med 800 millioner fra 2009 nådd. 

Nå skal de årlige utgiftene for landanleggene kuttes med ytterligere én milliard til 2016 sammenlignet med 2012.

På Mongstad-raffineriet har Statoil tapt flere milliarder de siste årene. Selv om det ble overskudd i 2012, blir tallene igjen røde i 2013.
I rapporten for tredje kvartal viser Statoil til at raffineriene på Mongstad og i Kalundborg er nedskrevet med 4,2 milliarder på grunn av dårligere marginer og utfordrende markedsutsikter.

Helge Lund er innstilt på støy når kostnader skal kuttes. På NHOs årskonferanse i Stavanger tidligere i januar sa Statoil-sjefen følgende: 


– I et land hvis største kjendiser nå er noen som kan fortelle hva reven sier, der mangel på smør er den største avisoverskriften, der været hver dag preger avisen og realityprogrammer har de fleste seere, er det ikke rart at industriutvikling kommer i bakgrunnen.

Forrige artikkelSlik ble Sigrid geolog – og med på å finne en stor skatt!
Neste artikkelPGS har døpt «Ramform Atlas»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR