Statoil er ilagt en ekstraskatt på om lag 10 millioner kroner i Venezuela. Kravet om ekstraskatt er et resultat av myndighetenes gjennomgang av skatteåret 2002.

NTB

Skattedirektoratet (SENIAT) opplyser på sine nettsider at de har framsatt kravet på grunn av «uregelmessigheter».

Skattekravet har sammenheng med Statoils virksomhet på oljefeltet LL-652 i 2002. Myndighetene mener Statoil betalte for lite skatt. Statoil har tidligere mistet alle rettigheter til oljefeltet.

Mistet feltet
Statoil har stått som eier av en firedel av dette oljefeltet i Maracaibosjøen nordvest i Venezuela. Men i begynnelsen av april i år opplyste Statoil at Venezuelas statlige oljeselskap Petróleos de Venezuela (PDVSA) overtok andelen på 27 prosent.

Avtalen innebar at Statoil mistet alle rettigheter til feltet. Statoil Venezuelas administrerende direktør Thore Kristiansen uttalte at han var fornøyd med løsningen, og mente den var akseptabel for begge parter. Utover dette ville han ikke kommentere saken.

Kristiansen understreket at Statoil ville satse videre i Venezuela. Selskapet er operatør for Plataforma Deltana blokk 4 utenfor østkysten av landet, og har i tillegg rettigheter i Sincor-prosjektet, det mest vellykkede tungoljeprosjektet i Venezuela.

Skatteøkning for alle
I løpet av fjoråret krevde SENIAT ekstraskatt fra over 20 selskaper og 14 konsortier i oljeindustrien, etter at landets regjering økte skattesatsen for oljeselskapene fra 34 til 50 prosent.

Utenlandske oljeselskaper med virksomhet i Venezuela har protestert mot skatteøkningen, og har i likhet med Statoil vist til at det i kontraktene de i sin tid inngikk med myndighetene, sto spesifisert at skattesatsen var på 34 prosent.

Myndighetene hevdet at kontraktene var ulovlige, og president Hugo Chavez truet i fjor med å si opp avtalene med de utenlandske selskapene dersom de ikke godtok de nye skattesatsene.

De høyere skattesatsene er et ledd i regjeringens kampanje for å sikre staten større kontroll over energisektoren.

Forrige artikkelNei-siden taper terreng
Neste artikkelOljeprisen stiger før Solanas møter i Iran

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR