Statoils videre utforskning av Krafla-området i Nordsjøen, hvor man allerede har funnet opptil 143 millioner fat oljeekvivalenter når det nærliggende Askja-funnet regnes inn, er utsatt inntil videre. Operatøren arbeider med å modne området for en utbygging med mulig tilbakeknytting til Oseberg-feltet for prosess og eksport, men må dessverre utsette.

Riggen som har boret og funnet olje i Krafla North (30/11-10) og siden startet boringen av Krafla Main –sidesteget 30/11-10A, ”Transocean Leader,” går av kontrakt med Statoil i mars, og så langt er ikke en erstatning klar. ”Transocean Leader” skal bore for EnQuest på britisk sokkel.

Statoil har nå meddelt myndighetene at Krafla Main Statfjord blir utsatt, og har ikke sagt hvor lang utsettelsen blir.

Traff olje
I følge Oljedirektoratet (OD) ble Krafla North-brønnen 30/11-10 avsluttet 31. desember.

Brønnen ble boret i et nedforkastet segment 1,6 km nord for funnbrønn 30/11-8 S som ble påvist i 2011. Primærletemål med brønnen var å påvise petroleum i midtre jura reservoar bergarter i Tarbertformasjonen og Etiveformasjonen. Sekundært letemål var å påvise petroleum i midtre jura reservoarbergarter i Øvre Tarbert – og Nessformasjonen.

Man påtraff en total oljekolonne på om lag 80 meter i Tarbertformasjonen med reservoaregenskaper dårligere enn forventet. I Etiveformasjonen ble det påtruffet en total oljekolonne på om lag 20 meter. Reservoaregenskapene i Etiveformasjonen var noe dårligere enn forventet.

I de sekundære letemålene ble det i Nessformasjonen påtruffet mobile hydrokarboner i bergarter med reservoarkvalitet som forventet. I øvre Tarbertformasjonen (UT3) ble det ikke funnet bergarter med reservoarkvalitet. Foreløpig beregning av størrelsen på funnet er mellom 6 til 19 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter (mmboe), og rettighetshaverne i utvinningstillatelsen 035 og 272 ”vil vurdere funnet sammen med utviklingen av andre funn i utvinningstillatelsene.” Sammen med funnene på Krafla fra 2011 på 50 til 80 mmboe og Askja i 2013 på 19 til 44 mmboe utgjør dette 75 til 143 mmboe.

Partnere i PL 035 er operatør Statoil (50 prosent), Svenska Petroleum Exploration AS (25 prosent) og Det norske (25 prosent).

 

Forrige artikkelIngeniører går fra olje- til byggebransjen
Neste artikkel«Transocean Leader,» the pride of the North Sea

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR