Statoil har undertegnet en avtale om kjøp av Wintershall Norges andel på 25 prosent i Byrding-prosjektet (tidligere Astero) på norsk sokkel.

Når denne avtalen sluttføres vil Statoil øke sin andel fra 45 prosent til 70 prosent.

Byrding, som ligger i PL 090B, er et Statoil-operert olje- og gassfunn i den nordlige delen av Nordsjøen. Det ligger nær Troll-/Fram-området, som representerer et kjerneområde for Norges olje- og gassproduksjon.

Gunnar Nakken, områdedirektør i Drift Vest. (Foto: Statoil)
Gunnar Nakken, direktør for Drift Vest. (Foto: Statoil)

– Byrding er et lavkostprosjekt som er lønnsomt med dagens oljeprisnivå. Gjennom denne transaksjonen styrker vi vår posisjon ytterligere i et av Statoils kjerneområder, sier Gunnar Nakken, Statoils direktør for Drift vest.

Statoil og partnerne leverte i august inn plan for utbygging og drift til myndighetene.

Les mer: Statoil leverer Byrding-PUD

Investeringsanslagene ble redusert fra opprinnelig om lag 3,5 milliarder kroner til dagens anslag på om lag 1 milliard kroner. Utvinnbare volumer er anslått til om lag 11 millioner fat oljeekvivalenter.

Ifølge Statoil representerer denne avtalen enda et kjøp av Statoil i et kjerneområde, etter økningen i Wisting-funnet i Hoop-området i Barentshavet i september, og transaksjonene for Utgard-feltet nær Sleipner i Nordsjøen i 2015 og 2016.

Produksjonen fra Byrding-feltet skal etter planen starte i tredje kvartal 2017. Prosjektet vil dermed gi inntekter samme år som investeringene gjøres.

Dato for ikraftsettelse av transaksjonen er 1. januar 2016.

Byrding. (Illustrasjon: Statoil)
Byrding. (Illustrasjon: Statoil)
Forrige artikkelTess sitt oppkjøp av Fluid Control i vasken
Neste artikkelSpår voldsom vekst innen vind

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR