Norge må øke sitt utenrikspolitiske engasjement på energiområdet, mener Statoil-sjef Helge Lund, i følge Aftenposten. Lund har i to dager møtt EU-topper i Brussel.

Den russiske presidenten Vladimir Putin er på Europa-turné og den handler mye om energi.
Dette var også temaet under Statoilsjef Helge Lunds to dagers besøk i Brussel. Lund viser til signalene fra Putin som eksempler på at energi er i ferd med å bli et meget viktig utenrikspolitisk tema.

– Etter at spørsmålet om forhandlinger med Tyrkia er løst, er energi det spørsmålet som nå er på topp på den utenrikspolitiske agenda her i EU. Det er det inntrykket jeg klart sitter igjen med etter møtene her nede, sier Helge Lund til avisen.

Mulighet – ikke trussel
– Slik energimarkedet utvikler seg, så tror jeg at vi ser at energipolitikken i økende grad blir en aktiv del av utenrikspolitikken. Det synes jeg vi i Norge skal se på som en mulighet og ikke en trussel, understreker Lund i følge avisen.

EU opptatt av Barentshavet

– Jeg synes at det faktisk er løfterikt at vi har fått økt oppmerksomhet om dette etter at Nordområde-meldingen ble behandlet i Stortinget. Her nede er alle opptatt av Barentshavet som en fremtidig ny olje- og gassregion. Det som ble påbegynt her, er det viktig at fortsetter, sier han til Aftenposten.

Bakgrunn
Statoil planlegger å doble sin gassproduksjon fra 25 milliarder kubikkmeter i dag til 50 milliarder kubikkmeter i 2015. Som selger av gass har Statoil en markedsandel på 10 prosent.

Helge Lund var på slutten av 1980-tallet fraksjonssekretær for Høyre i utenrikskomiteen på Stortinget.

EU-kommisjonen har nylig lagt frem en rekke nye forslag for å skape en ny energipolitikk.

Forrige artikkelNOPEF med offensivt brev til Stoltenberg
Neste artikkelDelte meninger blant russiske havforskere

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR