Statoil vil ikke svare på om det er mulig med en parallell utbygging av renseanlegg og gasskraftverk på Mongstad, slik SV krever.

NTB

– Det er vanskelig å se konsekvensene av SVs forslag. Vi avventer et mer helhetlig svar fra norske myndigheter før vi kan vurdere dette, sier informasjonsdirektør Cathrine Torp i Statoil til NTB.

– Er kravet fra SV for upresist formulert?
– Vi må avvente til det er helt klart hvilke betingelser som blir stilt. Da kan vi være tydelige på om vi får rammebetingelser som er til å leve med eller ikke, sier hun.

SVs landsstyre fastslo søndag at det må stilles krav om rensing av CO2 i utslippstillatelsen for Statoils planlagte gasskraftverk på Mongstad. Men ikke fra dag én, slik en rekke sentrale SV-ere krevde før helga.

– Konstruktivt
I stedet vedtok SV at utbyggerne må «bindes opp til å investere i CO2-rensing på en slik måte at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk skjer parallelt».

Dermed er SV mer på linje med regjeringspartnerne Ap og Sp, som ikke har tolket Soria Moria-erklæringen like strengt. Regjeringen er i forhandlinger med Statoil om en utslippstillatelse, og statsminister Jens Stoltenberg synes SV-vedtaket er positivt.

– Dette er et konstruktivt vedtak som gir håp om at vi skal komme fram til et godt resultat i det videre arbeidet i regjeringen, sier Stoltenberg til NTB.

Kan betale
I SV-vedtaket heter det at en konsesjon for gasskraftverk må binde utbyggerne økonomisk til å investere i CO2-håndtering.

Statoil avviser nå ikke å delta i et spleiselag med staten for å betale for renseanlegget.
– Det vi har sagt, er at dette er et krevende prosjekt økonomisk allerede, og at vi ikke har mye å gå på. Det er viktig at vi har rammebetingelser på linje med industrien i Europa, sier informasjonsdirektør Cathrine Torp.

– Men dere er villig til å ta en del av kostnaden?
– Vi er i en dialog, men det kommer an på hvilke løsninger som velges. Vi må gjøre en helhetsvurdering, sier hun.

Forrige artikkelSV vil binde Statoil
Neste artikkelJordkloden varmere enn på tusenvis av år

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR