Stavangers ordfører, Leif Johan Sevland, våger ikke stole på olje- og energiminister Odd Roger Enoksens løfte om byens status som oljehovedstad er sikret før internasjonal avdeling i Statoil/Hydro er plassert i byen.

NTB

Stavangers ordfører, Leif Johan Sevland.
Arkivfoto

Sevland (H) sier han er smigret over at Enoksen (Sp) lover Stavanger fortsatt status som oljehovedstad også etter fusjonen mellom Hydro og Statoil. Men han våger ikke å juble før også den omstridte og viktige internasjonale avdelingen er plassert i byen og ikke i Oslo, som først beskrevet.
– Jeg er glad for at Enoksen slår fast at hovedkontoret skal være i Stavanger, men er litt usikker på hva det innebærer. Vi vil fortsette vår kamp videre for å sikre at de viktige framtidsrettede funksjonene i det sammenslåtte selskapet også skal bli plassert i Stavanger, sier Sevland til NTB.

Vil ikke love
Enoksen er klar på at Stavanger også i fremtiden skal være hovedstaden for norsk oljeindustri. Hvor de ulike avdelingene skal plasseres er han derimot langt mer vag på.

Han peker på at både Hydro og Statoil er store selskaper som har virksomhet over hele landet og at det fortsatt vil være slik etter fusjonen. Han vil ikke ta til orde for å samle all ekspertise som i dag er samlet over hele landet på ett sted.
– Dette betyr selvfølgelig at det også vil være en betydelig aktivitet i Oslo. Det har det alltid vært og det vil fortsette, sier Enoksen.

Usikker på definisjon
Det vil ikke være olje- og energiministerens oppgave, men det nyetablerte oljeselskapets styre som skal se på hvordan de ulike oppgavene skal fordeles mellom de ulike kontorene i Oslo og Stavanger. Enoksen sier han har en god dialog med begge selskapene om framdriften.

– Staten er en stor eier og det er grenser for hva én eier skal blande seg inn i og ha innflytelse over i forhold til andre eiere. På den andre siden er staten også regulator og skal utøve myndighet. Vi må skille disse rollene fra hverandre på en god måte, framholder Enoksen.

– Jeg er ikke bekymret for at Stavanger vil beholde sin status som oljehovedstad. Vi har et tungt miljø at det frykter jeg ikke. Det er godt at Enoksen stadfester at hovedkontoret skal ligge her, men det er hvordan han definerer hovedkontor vi er spent på, sier ordfører Sevland.

– Må beholde mangfoldet
Enoksen møtte torsdag partene i oljesektoren til et samordningsmøte i forkant av fusjonen mellom Statoil og Hydro. På møtet i regi av Enoksens departementet kunne aktørene i oljebransjen lufte sine tanker og bekymringer rundt sammenslåingen av Hydro og Statoil.

Mange var opptatt av de nye vilkårene for leverandørene til oljeindustrien og ministeren forsøkte etter beste evne å berolige de frammøtte.
– Leverandørindustrien er opptatt av sin framtid. Nå er den sterk internasjonalt og vi har greid å skape teknologiutvikling som vi faktisk er verdensledene på. Den konkurransen og det mangfoldet vi har i dag må vi også holde på i framtiden, sier Enoksen.

Leverandører frykter følgene av fusjonen

Forrige artikkelGazprom: Svenskene er virkelighetsfjerne
Neste artikkelVurderer nytt boligkonsept på Ekofisk

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR