Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tar ingen selvkritikk for måten regjeringen har håndtert de varslede endringene i sykelønnsordningen på.

NTB

– Det er åpenbart at partene i arbeidslivet ikke greier å få ned sykefraværet med 20 prosent slik IA-avtalen forutsetter, sier Stoltenberg til NTB.

Han avviser blankt at regjeringen har brutt trepartsavtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), slik LO-leder Gerd-Liv Valla og NHO-sjef Finn Bergesen jr. hevdet tirsdag.
– Jeg er helt trygg på at regjeringen har gjort det riktige ved å la arbeidsgiverne betale mer av sykelønnen, sier Stoltenberg.

Statsministeren sier regjeringen var forberedt på at LO ikke ville være enig i de varslede endringene i sykelønnen, men han avviser at regjeringen framgangsmåte har vært diktat uten forutgående drøftinger.
– Vi har drøftet saken med LO og NHO både i juli og august. På disse møtene redegjorde vi tydelig for hva vi sto overfor, nemlig at de tiltak vi har iverksatt hittil for å få sykefraværet ned, ikke har hjulpet, sier Stoltenberg.

Bestemmelsene
Han sier regjeringen på møtene med partene i sommer også viste til bestemmelsen i avtalen som sier regjeringen kan ta opp nye tiltak, dersom partene ikke får sykefraværet ned.
– Det er det vi nå gjør, sier Stoltenberg. Han opplyser at regjeringen også har sendt mail til partene i arbeidslivet der de samme punktene er tatt opp.

– Vi har vært veldig tydelige i lang tid. Regjeringen er nå nødt til å ta ansvar fordi partene ikke greier å innfri sin del av avtalen. De greier ikke å få ned sykefraværet med 20 prosent som forutsatt, sier Stoltenberg.

Sterkere virkemiddel
Statsministeren sier regjeringen må ta sterkere virkemidler i bruk fordi de tiltak som er iverksatt så langt ikke har hjulpet.

Han sier endringene som regjeringen har varslet i sykelønnsordningen, vil gjøre det vesentlig mer lønnsomt for bedriftene å investere i bedre arbeidsmiljø og legge til rette for å få ned sykefraværet.
– Husk, det er langtidsfraværet som har økt. Situasjonen her er at bedriftene ikke bærer noen andel av kostnadene med økt langtidsfravær. Nå skal de bære en liten andel av kostnadene. Og dermed blir det mer lønnsomt for dem å skape et bedre arbeidsmiljø, som igjen kan få ned sykefraværet, sier han.

Stoltenberg avviser kritikken fra NHO som går ut på at regjeringen har reagert for raskt. Administrerende direktør Finn Bergesen i NHO sa tirsdag at det er for tidlig å si at sykefraværet ikke vil gå ned under dagens IA-avtale.

– Avtalen har løpt siden 2001. Noe av det siste den første Stoltenberg-regjeringen gjorde var å undertegne IA-avtalen. Dette har vi holdt på med i fem år. Men sykefraværet øker kraftig. Det er åpenbart at partene ikke får ned sykefraværet med 20 prosent. Da står det i avtalen at vi kan ta opp nye tiltak. Det er det vi nå gjør, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Forrige artikkelEn ubehagelig sannhet rykker nærmere
Neste artikkelKvitebjørn igang igjen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR