Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at det norske sikkerhetsopplegget rundt besøket til Afghanistan var for dårlig. Han legger skylden på afghanske myndigheter.

NTB

Utenriksdepartementet har fra flere hold fått kritikk for sikkerhetsopplegget rundt besøket i Afghanistan, men Støre sier sikkerheten rundt besøket var nøye gjennomgått, og at opplegget var tilsvarende det som ble gjennomført da han besøkte Afghanistan for ett år siden.

– Vi fulgte rådene fra PST (politiets sikkerhetstjeneste), og vi lyttet til Forsvaret, og til ambassadens folk, sier Støre.

Minst seks personer ble drept, deriblant Dagbladets journalist Carsten Thomassen, da hotellet hvor Støres følge bodde ble rammet av et selvmordsangrep mandag.

Kritisert for sikkerheten
UD er blitt kritisert for besøkets sivile profil i Kabul. Onsdag skulle Støre ha besøkt de norske troppene i Maimana, og under den delen av besøket skulle de militære hatt ansvaret. Ifølge kilder i Forsvaret skal man ha vært kritisk til at de militære ikke hadde totalansvaret for hele besøket, melder NRK.

Støre avviser at det var uansvarlig å legge opp til et sivilt program.
– Også under den sivile delen var det en stor grad av militært nærvær, og jeg ble til en hver tid fulgt av væpnede vakter, sier Støre.

Svikt ved inngangen
Det er også blitt satt spørsmålstegn ved at det ikke var et større militært nærvær ved inngangen til Serena hotell, der selvmordsbomberne klarte å sprenge seg gjennom.

Ifølge Norfund, som er inne på eiersiden av hotellet, er det vanlig med et langt større militært tilstedeværelse når utenlandske ministre gjester hotellet, og de mener det må ha vært et bevisst valg fra norsk side å tone ned det militære nærværet.

Også dette avviser Støre.
– Det var ikke et norsk valg ikke å ha flere militære utenfor. Ansvaret lå hos afghanske sikkerhetsstyrker, og der har det vært en glipp. Det var president Hamid Karzai også helt klar på, da jeg møtte ham dagen etter, sier Støre til NTB.

UD har nå startet en gjennomgang av hendelsen i Kabul, sammen med blant annet Politiets sikkerhetstjeneste og ambassaden i Kabul.
– Vi skal trekke all mulig lærdom ut av denne situasjonen, med tanke på fremtidige reiser. Jeg har tenkt meg tilbake til Afghanistan og andre land, slår Støre fast.

Beklaget til pårørende
Støre forteller at han onsdag tok kontakt med de pårørende til Carsten Thomassen, for å beklage at det i løpet av attentatkvelden ble formidlet et mer positivt bilde om hans tilstand enn det som var realiteten.
– Dette ble gjort i beste mening. Han hadde store indre blødninger, noe som først avtegner seg etter hvert, samt at han var ved bevissthet. Dette var med å skjule hvor alvorlig skadene var, sier Støre.

Støre besøkte onsdag ettermiddag Dagbladets redaksjon for å skrive i kondolanseprotokollen og uttrykke sin medfølelse til Carsten Thomassens kolleger.
– Jeg vil alltid måtte leve med at Carsten var i Afghanistan på grunn av meg, sier Støre.

Fra kritisk til alvorlig
Tilstanden til den sårede UD-ansatte betegnes som alvorlig, men stabil, noe som er en framgang det siste døgnet.

UDs informasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten, som fremdeles er i Kabul, sier til NRK at mannens tilstand har gått fra kritisk til alvorlig det siste døgnet, og at han nå anses som stabil nok til å kunne bli sendt hjem torsdag, dersom været tillater flyging til og fra Kabul.

Kraftig snøvær forhindret den planlagte hjemsendelsen av Carsten Thomassens båre onsdag. Båren vil bli sendt hjem torsdag.

Forrige artikkelFull splittelse i livbåtprosjektet
Neste artikkelMongstad-oppdrag for AF Gruppen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR