Utenriksminister Jonas Gahr Støre la stor vekt på nordområdene og Norges rolle som energileverandør i sine møter med Tony Blair og Jack Straw i London. Han orienterte også om «Elektron»-saken.,
NTB

Bare en drøy uke etter regjeringsskiftet hjemme fikk Norges ferske utenriksminister en gyllen anledning til å møte både statsminister Tony Blair og utenriksminister Jack Straw i Storbritannia, som for tiden innehar formannskapet i EU og G8.

Nordområdene og spørsmål knyttet til sikker energiforsyning sto sentralt i samtalen med Blair under en middag i Buckingham Palace tirsdag kveld, i møtet med Straw onsdag og i foredraget som Støre holdt ved London School of Economics (LSE) samme dag.

– Det er en utvikling i hele tankegangen om energisikkerhet i EU nå. Vi må følge nøye med på denne utviklingen, fordi Norge er den nest største bidragsyter av gass til EU-området, sier Støre til NTB.

Russland
Foredraget ved LSE var Støres første brede presentasjon av den nye regjeringens utenrikspolitikk i utlandet. Han understreket betydningen av at begrepet sikkerhet i nordområdene er blitt gradvis utvidet fra kun å gjelde militære spørsmål til å omfatte økonomiske og markedsmessige spørsmål.

– Spørsmålet om energiforsyning fra den arktiske regionen erstatter den gamle kald krig-dagsordenen med militærbalanse. Her ligger det en rekke utfordringer og muligheter for Norge, Russland, Europa og USA Vi vil forfølge en omfattende politikk for nordområdene. Nøkkelen til denne politikken er utvidelsen av våre gode og konstruktive forbindelser til Russland, sa Støre.

Blant dem som hørte Støres foredrag ved LSE var forsker Iver B. Neumann fra Universitetet i Oslo.

– Det er interessant at Støre vektlegger de industrielle og økonomiske aspektene ved nordområdene så sterkt framfor de tradisjonelle sikkerhetsaspektene, sa han etterpå.
Støre påpekte at ikke alle utviklingstrekk peker i riktig retning i Russland, og at Norge vil utfordre våre allierte til økt innsats for å bygge opp om et mer forutsigbart Russland.

Utenriksministeren orienterte både Tony Blair og Jack Straw om konflikten rundt «Elektron». Han betegnet den som et eksempel på miljøkriminalitet og «betydningen av å ha en bærekraftig forvaltning av fiskeriressursene» i området. Noe mer diskusjon om denne saken ble det imidlertid ikke.

Traume
En rekke andre temaer ble også tatt opp under møtene i London, ikke minst EU. Støre møtte det britiske EU-formannskapet med en offensiv holdning til hvordan en Europa-politikk skal føres utenfor EU.

– Vi må komme ut av det jeg vil kalle et slags traume i norsk debatt om forholdet til Europa, nemlig at en veldig raskt ender om med å snakke om medlemskap eller ikke medlemskap.
Bedrifter og mennesker i Amsterdam, Lisboa og Warszawa som møter nordmenn stiller ikke først spørsmålet om vi er med i EU eller ikke, de stiller spørsmål om kvalitet og relevans. Vår Europa-politikk må ha fokus på hva vi kan få til gjennom å jobbe aktivt mot de europeiske landene der vi har mest interesser, sier Støre til NTB.

Ingen snillisme
Utenriksministeren lover å fylle løftet om en aktiv Europa-politikk med konkret innhold.

– Vi ønsker å styrke støtten til norske organisasjoner som sprer informasjon om Europa. Vi kommer til å styrke kapasiteten ved den norske EU-delegasjonen i Brussel til å ta imot nordmenn. Og er det saker der det er viktig for Norge å kjempe til sluttstreken for våre interesser, så skal vi selvfølgelig gjøre det, sier Støre med henvisning til bruk av reservasjonsretten i EØS-avtalen.

– Jeg vet veldig godt at det er ingen som er i Brussel for sine brune eller blå øynes skyld. De er der for å ta vare på sine interesser. Det må også vi være. Du vinner ikke europapolitiske poeng ved en type høyere forankret snillisme. Du vinner respekt ved å stå opp for de interessene du har, sier Støre. (©NTB)

Forrige artikkelHydro eksponert for orkanskadene i Mexicogulfen
Neste artikkelFortsatt nedgang i ledigheten

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR