Kommentar: Kjell Giæver, direktør Petro Arctic

Lav oljepris, kostnadskutt og prosjekter som settes på vent; det er den nye hverdagen for leverandørindustrien, også i nord.

I 1998 var oljeprisen USD 10 per fat, i 2003 USD 25 og i 2008 USD 40 per fat. Denne næringen har altså  vært ute en vinterdag før, og flere tøffe vinterstormer kommer det garantert. Oljenæringen har alltid håndtert både gode og dårlige tider. Dette er en næring som har stått imot krevende tider før, og vil måtte gjøre det igjen.

Petroleumsnæringen både er, og vil være, den største i Norge i de neste 50 årene, og sannsynligvis i de neste 50 også. Når det blåser som verst, er det tøft for de som rammes av stormen. Lavere oljepris fører til mindre leting, prosjekter som settes på vent, og reduksjon i planlagte vedlikeholds- og modifikasjonsprosjekter. Slike endringer rammer leverandørindustrien hardt også i nord, og fører i verste fall til nedbemanninger, og kontorer og verksteder som legges ned i landsdelen.

Men, etter storm kommer stilla, sa lofotfiskerne før når været var for tøft og det var landligge under lofotfiske. Nå må vi nok regne med et «uvær» også i petroleumsindustrien som vil vare lenger en vi hadde sett for oss bare for noen måneder siden.

Norsk leverandørindustri er en av verdens mest omstillingsdyktige næringer. Nå brettes ermene opp på verksteder og på ingeniørkontorene langs hele kysten! Utfordringer tas på strak arm; dette skal vi komme styrket igjennom, slik at vi står bedre rustet og klar når oljeprisen igjen stiger mot bærekraftige nivåer!

Hele næringen jobber mot felles mål, kostnadskutt, smarte løsninger, sikker og effektiv drift. Dette vil gjøre verdens beste leverandørindustri enda bedre.

Så må vi ikke glemme at på tross av lav oljepris, er aktiviteten på norsk sokkel fortsatt betydelig, og vil være det også de nærmeste årene:

Johan Sverdrup, et prosjekt til over 200 milliarder kroner besluttes i disse dager (alle faser inkludert), og første oljeproduksjon i Barentshavet starter om noen få måneder. Når vi i tillegg vet at man allerede har funnet mellom 1000  og 1500 millioner fat olje i nord, og OD mener det gjenstår å produsere 55 prosent av de totale olje- og gassressursene i Norge, gir det fortsatt grunn til betydelig optimisme også i nord – på tross av krevende tider foran oss!

 

 

Forrige artikkel”Fossiler” mot fossile investeringer
Neste artikkelDanmark vil få opp all oljen i Nordsjøen

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR