Stortinget kan ha blitt feilinformert i Mongstad-høringen, om det verdensledende anlegget for CO2-fangst og lagring som snart står ferdig i Canada.,Det skriver VG .

– Månelanding? Vel, vi er veldig stolte av den jobben vi har gjort. Vi har levert et fullskala anlegg for karbonfangst og -lagring på tid, og under budsjett, sier Max Ball til VG.

I april starter Boundary Dam-anlegget i den canadiske delstaten Saskatchewan, et modernisert kullkraftverk som skal fange og lagre en million tonn CO2 hvert år. Max Ball er teknologidirektør i SaskPower, som eier anlegget.

Onsdag deltok Ball og hans canadiske kollega Colin Campbell på et seminar i Bellona og presenterte SaskPowers anlegg for fangst og lagring.

Overfor VG avviser Ball flere av påstandene som ble reist mot anlegget da Stortinget holdt Mongstad-høring i januar.

I høringen sa Statoil-sjef Helge Lund at anlegget opprinnelig var like stort som Mongstad, men at det var «betydelig nedskalert i størrelse» – og med høye og stigende kostnader.

– Vi leverer litt under budsjett, men for å være ærlig er vi litt forsinket med ombyggingen av kullkraftverket. Det er ikke uvanlig, og det har til tider vært vanskelig å få tilstrekkelig med kvalifiserte fagfolk, sier Ball.

Misforstått
– Statoil-sjefen sa at dere opprinnelig hadde et større prosjekt enn Mongstad, men at dere møtte de samme problemene?

– Han kan ha misforstått, jeg vet ikke hvor han har sine opplysninger fra. Riktignok var vårt aller første konsept noe større. Vi jobbet ut fra større forventninger, men vi oppdaget underveis at våre kapasitetsstørrelser ikke stemte. Men så kom vi ut med en god forretningsplan, og den følger vi nå. Vi lærte mens vi jobbet oss gjennom dette.

– Og hvor mye CO2 skal dere nå fange?

– En million tonn. Vi fanger 100 prosent av de flyvende gassene, og vil fange om lag 90 prosent av all CO2 fra kullkraftverket. sier Ball.

25 milliarder
Det er nøyaktig samme kvantum CO2 som Statoil hadde i oppdrag å fange fra varmekraftverket på Mongstad, forutsatt full drift.

Så viste det seg at varmekraftverket ikke ville bli brukt full ut, og at Statoils siste plan var å fange 500.000 tonn CO2 til en beregnet pris på 25 milliarder kroner.

I Canada vil man altså fange en million tonn CO2, etter å ha brukt 1,2 milliarder canadiske dollar – omlag 7,7 milliarder kroner – på hele anlegget.

For den prisen har de bygget om et 45 år gammelt kullkraftverk som skal produsere 140 megawatt strøm, et fullskala renseanlegg, og infrastruktur til å lagre 1 million tonn CO2 til trykkstøtte for oljeproduksjon i nærheten.

Feil opplysninger
Abid Q. Raja fra Venstre er saksordfører for Mongstad-granskingen i Stortinget. Han er overrasket over de nye opplysningene fra SaskPower.

– Det er ikke uvesentlig å vite nøyaktig hva SaskPower har fått til, og som vi ikke fikk til på Mongstad. Dersom det er slik at komiteen har fått feil opplysninger, så må vi vurdere hva vi skal gjøre videre, sier Raja til VG.

Han sier at det kan bli aktuelt å sende et brev til SaskPower fra Stortinget, for å få korrekte opplysninger.

Forrige artikkelTommel opp for F-West
Neste artikkelStabil produksjon i januar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR