Prisen på strøm kan bli rekordhøy til vinteren. Fremtidshandelen i engrosmarkedet på kraftbørsen er ingen fornøyelig lesning for norske forbrukere.

NTB

– Jeg vil ikke tro noe om hvilken vei prisen beveger seg, men i engrosmarkedet handles det strøm for vinteren til et prisnivå som ligger høyere enn i fjor, sier administrerende direktør Torger Lien i kraftbørsen Nord Pool til NTB.

Sterk oppgang
Adjektiver vil han heller ikke bruke, men det ligger an til en temmelig kraftig prisoppgang dersom ikke nedbør og andre forhold som påvirker prisen på strøm vil det annerledes.

Det handles nå strøm i engrosmarkedet for 40-43 øre per kilowattime for oktober-desember 2006. For nøyaktig ett år siden ble det til sammenligning handlet strøm for den samme perioden (oktober-desember 2005) for 25-27 øre per kilowattime. På toppen av disse beløpene kommer avgifter og leverandørpåslag.

Høy sommerpris
Prisen på strøm til forbruker har holdt seg høy hele denne sommeren og med unntak av en liten nedgang som følge av CO2-prisingen i begynnelsen av mai, har det ikke vært tegn til prisfall av betydning. I det siste har strømprisene holdt seg temmelig stabile, ifølge Konkurransetilsynets oversikt.

Den første uka i juli har strømprisen historisk vært omtrent på sitt laveste nivå. De landsdekkende leverandørene varsler nå priser på mellom 46 og 50 øre til forbruker for denne uka i 2006. Så mye har norske forbrukere aldri betalt for strømmen midt på sommeren. Til sammenligning ble det samme uke (uke 27) for bare seks år siden betalt 23-29 øre per kilowattime hos de samme leverandørene. Dermed er det snakk om en dobling av prisen på strøm i løpet av seks år.

Små forskjeller
Det er i øyeblikket små forskjeller mellom selskapene som leverer standard variabel strøm. Total Energi og SEA Norge er rimeligst av de landsdekkende leverandørene med 46,40 og 46,42 øre/kWh. Lyse AS er dyrest med 49,50 øre/kWh. Dette er priser for den første juli-uka.

Fitjar Kraftlag er rimeligst blant de landsdekkende leverandørene av 1-års fastpris (48,40 øre/kWh og Ustekveikja Energi leverer den rimeligste treårsavtalen (47,38 øre/kWh).

Markedspris (spot) er blitt mer populært blant strømkunder med gode nerver. Den som tåler at det svinger fra dag til dag kan få en spotprisavtale hos selskapet B2C Energy med et påslag på 0,75 øre/kWh på Nord Pools priser.

Forrige artikkelStatoil størst i Norden
Neste artikkelNorsk oljeekspertise til Sudan

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR