Konsesjon om bygging av gasskraftverk på Mongstad skal være uløselig knyttet til krav om rensing.

NTB:

Et samlet landsstyre i SV står fast på at dette er den eneste mulige fortolkning av Soria Moria-erklæringen.

Landsstyret gikk søndag vekk fra den mer bombastiske formuleringen om at rensing skal skje «fra dag én». Isteden vedtok det enstemmig et avsnitt som skal stenge alle smutthull, fjerne all tvil og binde Statoil til juridiske og økonomiske forpliktelser om at bygging av gasskraftverk og renseanlegg skal skje parallelt.

– Dette vedtaket knytter sammen produksjon og rensing på en måte som er fullt i samsvar med det som står i Soria Moria-erklæringen. Landsstyret har vedtatt offensive formuleringer, samtidig som vi gjør det klart at vi ikke tar omkamp på det som står i Soria Moria, sier partileder Kristin Halvorsen.

Satt langt inne
– Alle konsesjoner for gasskraftverk må binde utbyggerne både juridisk og økonomisk til å fatte beslutninger, prosjektere og investere i CO2-håndtering, heter det i det avsnittet som redaksjonskomiteen brukte atskillige timer på å komme fram til.

Til slutt ble det altså vedtatt enstemmig og Halvorsen konstaterte fornøyd at hun hadde fått det «tøffe» mandatet fra landsstyret som hun ba om lørdag. Avsnittene i Soria Moria-erklæringen om bruk av gasskraft i Norge ble sett som en seier for SV. Landsstyret mener derfor at SV er den beste fortolker av det som skal være felles politikk for den rødgrønne regjeringen på dette området.

Halvorsen sier at vedtaket på landsstyret gir SVs representanter i regjeringen ekstra styrke når de nå skal forsvare dette standpunktet både overfor partnerne Ap og SV, men også overfor Statoil og oljenæringen.

Integrert del
SV vil at renseanlegget skal være en integrert del av det planlagte gasskraftverket på Mongstad i Hordaland. Ifølge partilederen skal produksjon og rensing «planlegges, utredes og settes i gang parallelt». Hun vil ikke gå inn i en diskusjon om renseanlegget kan komme i drift for eksempel flere måneder etter kraftverket, og likevel være «parallelt».

– SV vil forvalte seieren i Soria Moria og setter ikke i gang noen form for omgang. Men dette er den eneste måten å tolke erklæringen på, understreker hun. Som finansminister står hun fast på at staten skal bidra til renseanlegget, men vil ikke si noe om tall eller andeler.

– Statoil må nok belage seg på å bidra i stor grad selv, sier hun.

Sosialistisk Ungdom var også tilfreds med formuleringene. Leder Kirsti Bergstø mener at all tvil er ryddet av veien og at det stilles klare og utvetydige krav til Statoil som utbygger.

Garantist
Redaksjonskomiteens leder Per Østvold sa at SV er garantisten for det ikke blir gasskraftverk uten rensing.

– Vedtaket innebærer at spørsmålet om gasskraft ikke skal kunne reverseres dersom vi skulle være så uheldige å miste makten ved neste valg. Det gir våre statsråder styrke når de skal møte dem i Ap og Sp som har andre oppfatninger. De trenger denne styrken når de skal stå opp mot oljelobbyen i Ap eller hvor den nå måtte befinne seg, sa Østvold.

Om formuleringen «fra dag én», som redaksjonskomiteen unnlot å bruke, hadde han følgende å tilføye:

– Mange vil helt sikkert si at det vi nå vedtar, ikke er 100 prosent, kanskje bare 99. Og det er riktig! Men slik er politikken, sa lederen av Transportarbeiderforbundet.

Forrige artikkelAker Kværner sikter mot Mexico
Neste artikkelHevder Russland vil straffe USA med gassalg

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR