En svekket regjering og en opposisjon som ikke klarer å samle seg, er bildet når politikerne tar sommerferie.

Svein Kristoffersen, NTB

Den politiske vårsesjonen fikk en dramatisk slutt da Åslaug Haga gikk av både som statsråd og leder for Senterpartiet. Det er ingen grunn til å tvile på at Hagas avgang svekker regjeringen. Hun var en av arkitektene bak det rødgrønne samarbeidet og en av regjeringens absolutte forgrunnsfigurer.

Hennes avgang kan også ha gjort Sps stemme i regjeringen svakere og dermed være med på å forrykke balansen innad.

Statsminister Jens Stoltenbergs magre trøst er at han møter en splittet opposisjon. Et drøyt år før valget, avtegner det seg ikke noe klart alternativ til den rødgrønne regjeringen.

Likevel ser det ut til å gå mot et regjeringsskifte. Det er lite som tyder på at regjeringspartiene klarer å beholde sitt flertall. Meningsmålingene varierer noe, men er entydige når det gjelder høyresidens framgang. Velgerne ser ut til å ønske en kursendring.

Kamp om å eie velferdsstaten
Her ligger regjeringspartienes store utfordring. Hvordan skal de klare å stoppe Frp. Hvordan skal de vinne tilbake en kvart million velgere.

Ap-sekretær Martin Kolbergs forsøk på å knekke Frp-koden har vært mislykket.
Kampen ser ut til å stå om eiendomsretten til velferdssamfunnet. Regjeringspartiene må få velgerne til å tro på at en regjering der Høyre og Frp er med vil sette offentlige velferdsordninger i fare og øke forskjellene. Det er også i denne sammenhengen man må se Kolbergs siste utspill der han forsøker å klistre egoistiske rikinger til Høyre og Frp.

Tull og rot
Det Stoltenberg, Halvorsen og Brekk/Navarsete trenger er noen vinnersaker for å få tilbake tapte velgere, men avslutningen på vårsesjonen ble heller preget av tull og kaos.

Sakene om sykehotell og utnevnelse av barneombud gir ikke noe bilde av en regjering som vet hva den vil.

Økte bensinpriser gir, i alle fall på kort sikt, velgere til Frp. Fortsatte renteøkninger vil heller ikke være med på å gi inntrykk av en regjering som vil vanlige låntakere vel.

For øyeblikket er det ikke lett å blinke ut noen vinnersak som kan samle de rødgrønne. Faren er heller at jo nærmere man kommer valget, jo mer splittet vil de tre partiene fremstå.

Alle partiene har sine egne hjertesaker som de vil kjempe for. Lars Peder Brekk signaliserte dette klart da han bare noen timer etter at han var blitt landbruksminister gikk ut og ville ha raskere avlivning av rovdyr.

Ingen alternativ
Skulle de rødgrønne miste flertallet, er det for tidlig å si hvem som vil overta. Den sikreste spådommen er at det vil bli en eller annen form for mindretallsregjering. Vi kan få en situasjon der landets største parti høsten 2009 (les Frp), vil bli holdt utenfor regjeringen.

Frp og Høyre ligger an på flere meningsmålinger til å få flertall etter valget, men det er lite trolig Høyre velger å gå inn som juniorpartner i en regjering sammen med Frp.

Kanskje er det duket for et comeback for en Bondevik 2-regjering med statsminister fra Høyre.
Men det vil renne mye vann i den politiske andedammen før vi kommer fram til valget. I politikken kan hvitt bli til svart før man aner.

Forrige artikkelRiis-Johansen mottas med ønsker om samarbeid
Neste artikkelKommersiell nedtur

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR