Etter at driften av datasystemer ble satt ut til et selskap i India, er sikkerheten ved Statoils anlegg flere ganger satt i fare, viser flere interne rapporter. Det melder NTB.

Etter at Statoil satte bort IT-arbeidet i 2012, har det vært en rekke potensielt farlige situasjoner på Statoils anlegg og plattformer. Det viser interne rapporter NRK har fått tilgang til.

NRK har funnet dokumentasjon på 29 hendelser hvor indiske IT-arbeidere har brutt barrierer til plattformer, landanlegg og sentralt i Statoil – men flere kilder opplyser til NRK at omfanget er mye større.

Blant annet skal en IT-arbeider i India ha stanset produksjonen på Statoils oljeraffineri på Mongstad i 2014 på grunn av en tastefeil, og i en periode samme år hadde over 100 ansatte i det indiske selskapet adgang til hele Statoils dataanlegg.

– Kan føre til menneskelige tap

– Vi driver ikke akkurat med sjokoladeproduksjon. Gjøres det feil her, kan det fort oppstå svært farlige situasjoner, sier hovedverneombud Erik Neverdal.

Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen, sier at de etter hendelsen på Mongstad har gjennomført flere tiltak.

– Foreløpig har dette bare ført til økonomiske tap, men det kan fort føre til menneskelige tap, sier hovedtillitsvalgt Jan Eirik Feste ved Mongstad

Det Indiske selskapet HCL Technologies vil ikke svare på spørsmål, men skriver i en epost til NRK at HCL og Statoil med suksess har jobbet sammen i fire år.

Forrige artikkelNedgang – men en positiv utvikling for TGS
Neste artikkelElefantfunn offshore Nigeria

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR