Teknologiutvikling er viktig i oljeindustrien. Nye produkter og nye arbeidsmetoder sørger for at oljeselskapene kan hente stadig mer olje og gass opp fra reservoarene.

Og utviklingen går kjapt. De produktene som selges og brukes i dag kan være utgått på dato og erstattet av nye og bedre alternativer allerede i morgen.

Men det finnes unntak, og SKF er ett av disse unntakene.

Startet i 1907
Selskapet levererer fortsatt det samme produktet som ingeniør Sven Wingqquist produserte og solgte i sin bedrift i Göteborg for over 100 år siden.

– Produktet er selvsagt videreutviklet, men prinsippet er akkurat det samme som det var da bedriften startet opp i 1907, sier servicesjef Terje Kittilsen i SKF Norge.

Dersom vi legger til at SKF opprinnelig het Svenska Kullagerfabriken, så skjønner de fleste hvilket produkt det dreier seg om.

– Alt av roterende maskineri trenger lager, og det har SKF produsert i 110 år. Utviklingen av produktet handler primært om å redusere friksjonen mest mulig for å oppnå høyest mulig levetid, sier Kittilsen.

En internasjonal gigant
Og kulelagerets enkelhet og anvendelighet har lagt grunnlaget for at SKF er blitt en global industrigigant med over 46.000 ansatte fordelt på 32 land.

Olje og gass står for rundt 20-25 prosent av selskapets omsetning i Norge. I dette markedet har selskapet merket en stor endring de siste årene.

– Tidligere har man enten kjørt produktene til de ryker eller så har man vedlikeholdt dem etter kalenderen. Nå ser vi at kundene blir flinkere og flinkere til å overvåke tilstanden til lagrene slik at de vet når de må skiftes ut. De passer rett og slett bedre på varene de har kjøpt. Her er det mye penger å spare for selskapene, sier Kittilsen.

– Oljeindustrien har fått et mye sterkere fokus på kostnadsbesparelser, og har stor nytte av tilstandsbasert vedlikehold av roterende maskineri.

Falske kopier
Men selskapet har ett problem som er betydelig større enn konjunktursvingninger i oljeindustrien.

– Falske lagre. Tilbudet er enormt, og de beste kopiene er umulige å skille fra originalene med det blotte øyet. Men kvaliteten er mye dårligere. Vi opplever at stadig flere tar snarveier, handler inn det lageret de trenger via internett og ender opp med et falsk lager. Og vi finner disse overalt når vi utfører servicer, sier Kittilsen.

Forrige artikkelBrudd på borestrengen på Songa Enabler og ukens sju andre uhell
Neste artikkelRussland og Saudi Arabia enige om å forlenge oljekuttene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR