Flyplasstreiken tvinger StatoilHydro og Shell til å droppe ti helikopterflyginger fra Kvernberget i Kristiansund til olje- og gassanleggene i Norskehavet.,NTB

Informasjonssjef Torstein Stangnes i StatoilHydro sier til avisen Tidens Krav at ansatte på plattformene ikke kommer seg hjem.

Bare to-tre av i alt ni flyginger StatoilHydro skulle gjennomføre fra Kvernberget mandag kan omdirigeres til Brønnøysund. Både Kvernberget og Flesland er rammet av streik. Begge disse flyplassene har stor betydning for driften av oljeinstallasjonene i Nordsjøen og Norskehavet.

Norske Shell hadde planlagt bare én transport fra Kvernberget til Draugen-plattformen mandag. Den er innstilt.

– Shell har ikke klart å finne alternative flyplasser, sier informasjonssjef Kitty Eide i Shell.

Opptrapping
Trappes streiken ved flyplassene opp tirsdag, kan det føre til at rundt 2.200 oljearbeidere ikke kommer seg til og fra Nordsjøen daglig.

– Det blir stadig færre alternative flyplasser å fly fra. Det blir store utfordringer for oss dersom streiken blir utvidet fra tirsdag. Da går det nok mot full stopp i Nordsjøen, sier leder for operasjonssenteret i CHC Helikopter Service, Jan Erik Price, til NTB.

Streiken ved seks flyplasser i Norge har allerede skapt store problemer for oljeselskapenes helikopterflyginger til og fra installasjoner i Nordsjøen. Etter at Bergen lufthavn Flesland stengte fredag, har StatoilHydro måttet flytte sine helikopterflyginger til Stavanger lufthavn Sola.

Avgjørelse mandag
Dersom streiken trappes opp til også å omfatte Stavanger lufthavn fra tirsdag, kan det føre til at nærmere 2.200 oljearbeidere ikke kommer seg til og fra Nordsjøen daglig.

Tallet baserer seg på opplysninger om passasjertrafikken fra de to helikopterselskapene CHC Helikopter Service AS og Norsk Helikopter AS som flyr i Nordsjøen.

– Vi jobber med å finne alternative flyplasser som oljearbeiderne kan fly fra dersom streiken utvides. For øyeblikket er flyplassen i Haugesund mest aktuell, men det er slett ikke sikkert at det blir noe av. Vi kommer til å ta en avgjørelse om dette mandag formiddag, sier markedsdirektør Geir Tynning i Norsk Helikopter til NTB.

Fare for utvidelse
Det er på det rene at StatoilHydros virksomhet vil påvirkes av arbeidskonflikten som fra tirsdag ligger an til å holde tolv flyplasser stengt.

– En utvidelse av streiken vil ikke lamme StatoilHydros virksomhet i Nordsjøen umiddelbart, men etter kort tid vil det få store konsekvenser, sier pressekontakt Gisle Johansson i StatoilHydro til NTB.

Muligheten for at streiken blir utvidet på tirsdag er stor. Det er ikke planlagt noen møter mellom partene, LO Stat og Avinor, mandag.
– Jeg tviler sterkt på at det blir noe møte mellom partene mandag, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO Stat til NTB.

Forrige artikkelUtvidet streik kan ramme oljevirksomheten
Neste artikkelKrever ti prosent lønnsøkning

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR