For to år siden inngikk da Statoil, nå StatoilHydro, og Schlumberger et felles forskningssamarbeid for prosessoptimalisering og produksjon. Nå kommer fruktene.

De siste to årene har selskapene brukt mye tid og penger på å videreutvikle StatoilHydros Water Alternating Gas-teknologi (WAG); en teknikk hvor vann og gass vekselvis injiseres i brønner for økt oljeutvinning, og da gjerne i forbindelse med CO2-injisering.

Kombinasjonen av StatoilHydros eksisterende teknologi og Schlumbergers datasystemer er nå kraftig forbedret, og selskapene kan nå ta det hele i bruk, melder Schlumberger.

– Teknologiene og arbeidsprosessene utviklet gjennom dette samarbeidet gir oss mulighet til å optimalisere WAG-prosessene betraktelig, og har også gitt oss kraftig forbedrede styringssystemer. Flere av våre felt bruker allerede WAG, og nå forventer vi økt produktivitet på disse og flere andre felt, sier Astrid Jørgenvåg, visepresident for forskning og utvikling i StatoilHydros IOR-avdeling, i en kommentar.

Oliver Le Peuch, president for Schlumberger Information Solutions, kaller løsningene utviklet gjennom samarbeidet «et langt steg videre for realiseringen av det digitale oljefeltet». Selskapene har i tillegg til WAG-arbeidet også utviklet flere nye, høyt detaljerte reservoarmodeller og digitale styringssystemer.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR