Det mangler ikke på ambisjonene når denne gjengen av erfarne operatøransatte nå oppfyller gründerdrømmen og utvikler sin egen undervannsteknologi.

Målet er å ferdigstille designet og bygge et bore- og produksjonssystem der overgangen mellom brønn og subseanlegg i praksis viskes ut.

– I dag bygges slike anlegg bit for bit direkte på havbunnen. Vi vil prefabriker hele systemet slik at man slipper fundamentering, montering av juletre, intervensjon og testing. Vi fjerner rett og slett store deler av offshorejobben. I tillegg får vi et sikrere anlegg som er maskinelt satt sammen og testet på land, sier daglig leder Thor-Andre Løvoll i New Subsea Technology.

Systemet representerer, ifølge selskapet selv, det første virkelige forsøket på å integrere, forenkle og redusere interfacene mellom brønn og subseasystem, noe som kan sørge for betydelige kostnadsbesparelser og akselerere produksjonen fra subseasystemer.

Fortid i Shell
Løvoll og kollega Bjørn Krossnes Schmidt var sentrale i oppbyggingen av Shell sitt internasjonale senter for dypvannsboring i Stavanger. Med seg har de også fått Sigbjørn Madsen, som ifølge Løvoll en av bransjens største kapasiteter innen subsea. I tillegg har Daniel Hektoen akkurat tatt steget fra en trygg jobb i Shell og ut i gründerlivet. Han har ansvaret for det finansielle i selskapet.

– Gjennom våre karrierer i et stort konsern som Shell blir det aldri tid til å få jobbe videre med gode ideer, på grunn av arbeidspress og prosjektleveranser.  Vi har alltid hatt lyst til å skape et miljø der slike gode ideer får rom til å utvikle seg. Derfor laget vi dette selskapet, og samlet de flinkeste folkene som vi trives godt sammen med. Nå har vi skapt oss en unik mulighet til å forfølge noen av disse ideene. Sluttpakkene gir oss økonomisk handlefrihet og trygghet på hjemmebane til å bygge opp vår egen virksomhet, sier han.

Har sikret støtte fra Aker BP og OMV 
Selskapet ble opprettet 31. oktober i fjor, og kom i drift ianuar.  Allerede har de fått med seg Aker BP og OMV som støttespillere i utviklingen av sitt integrerte bore- og produksjonssystem for subseabrønner.  Med støtte fra Innovasjon Norge vil finansieringen langt på vei være sikret, og prosjektet kan da starte opp. 

– Aker BP ser alltid etter løsninger for å spare kostnader og øke produksjonen. Vi ser etter teknologi og prosjekter som passer selskapets strategiske ambisjoner, og mener denne teknologien er en god match, sier Anders Haavik, direktør for boring og brønn i Aker BP.

Begge de to samarbeidspartnerne står foran viktige investeringsbeslutninger for nye utbygginger i årene som kommer. Løvoll håper og tror at New Subsea Technology vil spille en rolle der.

Vil lage en hyllevare
Teknologien er først og fremst beregnet for nye utbygginger, men har også potensiale for å raskt knytte opp produksjon til eksisterende felt.

– Vi har ofte tvilt på bransjens evne til å tenke nytt.  De store aktørene har mindre insentiver til å innføre ny teknologi som effektiviserer bort sine konvensjonelle produkter. Nå vil vi utvikle en ny måte å bore brønner på.  Målet er at bransjen som helhet skal få nytte av dette, og at operatørene skal kunne bestille vår teknologi som hyllevare hos alle de store subsealeverandørene, sier Løvoll.

New Subsea Technology. Fra venstre: Sigbjørn Madsen, Thor Løvoll, Daniel Hektoen, Henrik Næsgaard, Bjørn Krossnes Schmidt.
Forrige artikkelRiksrevisjonen skal granske Petroleumstilsynet
Neste artikkelStatoil inngår femårig IT-avtale med EVRY

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR