Kl 0930 i dag åpnet Goliat feltet offisielt etter å ha produsert olje fra midten av mars. Dette er en historisk dag sa Hammerfest sin ordfører Alf E Jacobsen etter å ha tatt turen sammen med olje og energiminister Tord Lien til den offisielle åpningen ombord i gigantplattformen.

Tord Lien med følge ble tatt imot av Enis kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff som har fulgt byggingen av Goliat fra beslutning ble fattet og byggingen startet i Sør Korea og ble avsluttet med seilasen fra Sør Korea til Norge og Hammerfest før den siste etappen til feltet ble gjennomført.

Første «olje på dekk» 12 mars

Eni Norge startet oljeproduksjonen fra feltet 12. mars, etter to års forsinkelser og en rekke utfordringer rundt bygging og klargjøring av installasjonen. Tankeren «Hilda Knutsen» fra Knutsen OAS Shipping startet tirsdag 30 mars lastingen av den historiske oljen. At den første oljen nå forlater Goliat er nok en milepæl for Eni, men ifølge kommunikasjonssjef Andreas Wulff i Eni Norge AS, er produksjonen på feltet fortsatt i en testfase.

– Nå skal alle deler av losse- og lastesystemene testes ut. Det har ikke vært mulig før vi hadde tankbåten på plass, forklarer han til iFinnmark.no. da produksjonen startet

Usikkert når man når topproduksjon.

Produksjonen på feltet er fortsatt i en testfase, men har gått svært bra så langt. Det er likevel usikkert når Goliat FPSO kan komme opp til topp produksjon, som er 100.000 fat olje per dag, avslutter Wulff. Ved full produksjon vil en tankbåt forlate feltet ukentlig med full last. Tankbåten «Hilda Knutsen» fra Knutsen OAS Shipping er én av tre såkalte skytteltankere som skal gå mellom Goliat-feltet og markedet. To er bygget for Eni Norge, og én for Statoil, som er partner i Goliat-lisensen.

Når Goliat-feltet først er i produksjon skal Goliat-plattformen ha et mannskap på rundt 40 personer. Totalt vil om lag 120 personer jobbe skift offshore. Feltet skal driftes fra Hammerfest, der Eni Norge har etablert en driftsorganisasjon på 60 personer.

Den 65.000 tonn tunge flyteren Goliat har frem til nå blitt klargjort for oljeproduksjon i feltet som ligger 85 kilometer nordvest for Hammerfest og om lag 50 kilometer sørøst for Snøhvit-feltet i Barentshavet.

I Goliat-feltet er fem oljeproduserende brønner, to brønner for gassinjeksjon og en for vanninjeksjon komplettert og klare til produksjon. Goliat FPSO skal fortløpende koble seg til 14 ankerliner og havbunnsutstyret, som består av i alt åtte brønnrammer med til sammen 22 brønner. Boringen av disse 22 brønnene er planlagt å fortsette også etter produksjonsstart.

Rettighetshaverne i Goliat-feltet er operatøren Eni Norge AS med en eierandel på 65 prosent, og Statoil Petroleum AS med en eierandel på 35 prosent.

Alle bilder: Eni Norge AS

Forrige artikkelAndel kvinnelige toppledere doblet
Neste artikkelTilgang til nytt areal viktig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR